Zupa z kalarepki

Kalarepki oczyść, razem z ziemniakami obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę.

Składniki na 4 porcje:

  • 4-5 kalarepek
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • trochę soku z cytryny
  • suszone oregano i majeranek
  • sól, pieprz
  • 8 łyżek groszku ptysiowego

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Kalarepki oczyść, razem z ziemniakami obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż kosteczki kalarepki i ziemniaków. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj starty chrzan oraz sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksuj na gładko.

2. Zupę ponownie postaw na ogniu. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i majerankiem. Jeszcze raz zagotuj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji dodaj 2 łyżki groszku ptysiowego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje