Jak gotować warzywa, aby nie traciły koloru?
To prostsze niż myślisz!
Aby gotowane warzywa np. brokuły zachowały piękny żywy kolor, należy wrzucić je do gotującej się wody.
Jeśli warzywa umieścimy w zimnej wodzie, a następnie postawimy na ogniu i doprowadzimy do wrzenia, nie tylko stracą one kolor, ale więcej cennych składników "przejdzie" do wody.
Taka metoda może się sprawdzić w przypadku gotowania zupy, kiedy zjadamy i warzywa i wodę, w której się gotowały. Jeśli jednak mamy zamiar odcedzić warzywa, a wodę wylać, taki sposób spowoduje same straty. Witaminy popłyną do zlewu, a nam zostaną brzydkie pozbawione koloru warzywa.
Porady: Warzywa gotuj krótko, tak, aby były miękkie, ale nie rozgotowane.
Gotowanie warzyw na parze
Ta metoda wymaga trochę więcej zachodu (czyli zaopatrzenia się w odpowiedni garnek), ale jest najlepszym i najzdrowszym sposobem gotowania warzyw - pozwala zachować witaminy i piękny kolor.
Do gotowania na parze najlepiej używać specjalnego garnka, parowaru lub zwykłego garnka z metalowym sitkiem i pokrywką.
IG