Pianka z buraków

Oryginalny sposób na buraczki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg. buraków,
- 200 ml. słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 10 jajek,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 2 łyżki masła,
- kilka gałązek szczypioru

Przygotowanie:

Buraki ugotować, schłodzić, zmielić. Do malaksera włożyć buraki, śmietankę i jajka, dobrze zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Filiżanki posmarować masłem, wlać masę buraczaną do jednej trzeciej wysokości. Filiżanki włożyć do blaszki. Do połowy wysokości filiżanek napełnić je wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C), piec 30 min. Podawać owinięte dekoracyjnie szczypiorkiem.
Czas przygotowania 1h. 30 min. plus czas gotowania i chłodzenia buraków. Przepis na 8 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas