Łosoś w marynacie orzechowej - Robert Sowa
Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości) Marynata: 1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem);
materiały prasowe
Sposób przygotowania:
Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem.
Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia.
Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.
Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska