Pomaga przy problemach żołądkowych i wątrobowych. Nie należy jej stosować dłużej niż 4 tygodnie. Niewskazana jest dla ciężarnych i karmiących.
Od war: 3 łyżeczki sproszkowanego korzenia ziela zalej 0,5 l wody. Gotuj 3 min.
Odstaw na 30 min. Pij w ciągu dnia po 100 ml.
Napar z tego ziela wspomaga leczenie wątroby, zapalenia żołądka i jelit oraz bielactwa. Czubatą łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem 15-20 min. Pij 3 razy dziennie po szklance. Na- parem tym można też przemywać ropne zmiany na skórze.
Odwar z jego korzenia ułatwia trawienie, działa żółcio- i moczopędnie. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Do 0,5 l wrzątku wsyp 2 łyżki rozdrobnionych korzeni. Gotuj 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Po ostygnięciu przecedź. Wypij w 2-3 porcjach przed jedzeniem.
Okłady z naparu tego ziela łagodzą bóle i obrzęki po stłuczeniach, przyspieszają znikanie siniaków. Płukanie pomaga w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Napar: łyżkę suszonych ziół zalej szklanką wrzątku, odstaw na 20 minut.
Jest wykorzystywany w leczeniu zapaleń oskrzeli i górnych dróg oddechowych. Pomaga przy niestrawnościach. Uspokaja.
Napar: Zalej szklanką wrzątku 1-2 łyżeczki suszonego ziela i zostaw do naciągnięcia na 10-15 minut. Pij trzy razy dziennie.