Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz

Kurczak to mięso powszechnie stosowane w różnych daniach czy sałatkach. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez piersi z kurczaka. Poznaj niezawodny sposób na usuwanie ścięgien z filetów drobiowych.

Filet z kurczaka lepiej smakuje bez zbędnych ściegien
Filet z kurczaka lepiej smakuje bez zbędnych ściegien123RF/PICSEL

Dlaczego trzeba usunąć ścięgno z kurczaka?

Filety z piersi kurczaka są powszechnie używane w do wielu potraw. Najpopularniejsze są kotlety, sałatka gyros czy nuggetsy. Kawałki kurczaka odpowiednio przyprawione będą wybornie smakować z dodatkiem makaronu czy ryżu. Możesz również dodać swój ulubiony sos, który podkreśli smak dania. Usunięcie ścięgien z kurczaka jest istotne, gdyż są twarde i mogą wchodzić między zęby. Co więcej, jeśli staną w przełyku, stanowią spore zagrożenie. Ważne, by spożywanie każdego dania było czystą przyjemnością.

Prosty trik do usuwania ścięgien z kurczaka

Trik pozwalający usunąć ścięgna z kurczaka jest bardzo prosty. Przygotuj widelec i filet z kurczaka, a następnie postępuj krok po kroku:

  1. Pomiędzy ząbkami widelca umieść końcówkę ze ścięgnem.
  2. Chwyć kawałek mięsa jedną ręką, a drugą (w której trzymasz widelec), pociągnij zdecydowanie w przeciwną stronę.

Ścięgno odejdzie od mięsa błyskawicznie, a ty możesz przystąpić do dalszej obróbki fileta. Z początku czynność może okazać się dość skomplikowana. Pamiętaj jednak, że z czasem nabierzesz wprawy.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas