Jak się pozbyć zapachu cebuli? Oto sprawdzone sposoby

Cebula podkreśla smak wielu dań, więc można ją znaleźć niemal w każdej kuchni. Odznacza się intensywnym zapachem, który nie należy do najprzyjemniejszych. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym można się go pozbyć z rąk, naczyń, noży oraz ust.

Zapach cebuli można zneutralizować, mocząc ją w wodzie przed krojeniem
Zapach cebuli można zneutralizować, mocząc ją w wodzie przed krojeniem123RF/PICSEL

Dlaczego chętnie sięgamy po cebulę?

Cebula ma charakterystyczny ostry smak oraz zapach. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Ponadto jest niskokaloryczna.

Cebula to naturalny antybiotyk i jest pomocna w zwalczaniu grypy i przeziębienia. Wiele osób chętnie stosuje ją jako domowy sposób na kaszel.

Cebula jest szczególnie bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu, magnezu, fosforu i siarki.

Warto również podkreślić, że cebula zawiera przeciwutleniacze oraz związki zwalczające stany zapalne, obniżające trójglicerydy oraz poziom cholesterolu. Zdaniem ekspertów regularne spożywanie cebuli może także pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Cebula ma także właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwstarzeniowe.

Istnieje kilka domowych sposobów na pozbycie się zapachu cebuli
Istnieje kilka domowych sposobów na pozbycie się zapachu cebuli123RF/PICSEL

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Cebula znalazła zastosowanie w kuchni i można ją wykorzystywać na różne sposoby. Sprawdza się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jej intensywnego zapachu czasami ciężko się pozbyć z rąk oraz naczyń kuchennych. Istnieje jednak na to kilka sposobów.

Zjedzenie cebuli wiąże się z późniejszym nieprzyjemnym zapachem z ust. W tej sytuacji rozwiązaniem jest kawa. Wystarczy przegryźć jedno ziarenko, by pozbyć się problemu. Pomocne jest także żucie pietruszki, listka mięty lub skórki cytryny.

Chcąc pozbyć się zapachu cebuli z naczyń i noży, należy umyć je w roztworze z soli kuchennej. Podobnie jest w przypadku dłoni. By pozbyć się cebulowego zapachu, wystarczy zanurzyć dłonie w wodzie z solą.

Poza tym zapach cebuli można zneutralizować, mocząc ją w wodzie przed krojeniem. Wystarczy kilka minut, by podczas obróbki nie pojawił się intensywny zapach w pomieszczeniu.

***

Zobacz także:

Kawa jest zdrowa. W jaki sposób działa?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas