Trwa sezon na jedne z najzdrowszych owoców. Ich działanie jest niesamowite

Właśnie rozpoczął się sezon na owoce, które z powodzeniem można określić mianem polskich "super produktów". Chodzi o wciąż mało docenianą czarną porzeczkę - skarbnicę witamin i zbawiennie działających na cały organizm składników. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgać?

Czarna porzeczka ma w sobie mnóstwo korzystnie działających na organizm składników
Czarna porzeczka ma w sobie mnóstwo korzystnie działających na organizm składników123RF/PICSEL

Ostatnimi czasy, kiedy to świadomość dotycząca zdrowego odżywiania wzrasta, sporo mówi się o produktach "superfoods" czyli takich, które mają wiele prozdrowotnych właściwości, dbają o odporność organizmu, zmniejszają ryzyko chorób, korzystnie wpływają na trawienie, wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Wśród nich są m.in. borówki amerykańskie, truskawki, nasiona dyni, siemię lniane, nasiona chia, jagody acai, camu camu, jagody goji. Te ostatnie nie są tak łatwo dostępne i trzeba za nie sporo zapłacić. Zamiast wydawać pieniądze na egzotyczne "super produkty", warto zwrócić uwagę na polskie owoce, które są również bombą witamin i nieocenionych składników. Wśród nich jest też czarna porzeczka, na którą właśnie rozpoczął się sezon. Oto dlaczego jest taka zdrowa.

Jakie właściwości ma czarna porzeczka?

Czarna porzeczka to owoc, który swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza wielu korzystnie wpływającym na stan organizmu składnikom.

  • Jest bogactwem witaminy C - w 100 g owoców znajduje się jej około 180 mg, co znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik
  • Zawiera polifenole - związki, które mają zdolność do wymiatania wolnych rodników i działają przeciwnowotworowo
  • Zawiera kwasy fenolowe działające przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antyoksydacyjnie
  • Za sprawą obecnej w jej owocach rutyny ułatwia wchłanianie witaminy C, dzięki czemu nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu siniaków, pajączków i krwawych wybroczyn na skórze
  • Jest bogactwem potasu, który obniża ciśnienie krwi, działa diuretycznie, a także zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie
  • Dzięki pektynom pomaga usunąć z organizmu toksyny, złogi resztek pokarmowych z jelit, a tym samym obniża również poziom cholesterolu LDL we krwi
W sezonie zajadaj się porzeczkami
W sezonie zajadaj się porzeczkami123RF/PICSEL

Czarna porzeczka jako produkt leczniczy

W medycynie ludowej czarna porzeczka znana jest od wieków. Stosowana była od dawien dawna na choroby układu oddechowego, anginę oraz jako środek na wzmocnienie krzepliwości krwi. Nasi przodkowie pijali napar z jej liści, który miał za zadanie leczyć zapalenie dróg moczowych, a same owoce miały działać przeciwbiegunkowo.

W okresie jesienno-zimowym poleca się pić szklankę soku z czarnej porzeczki każdego dnia
W okresie jesienno-zimowym poleca się pić szklankę soku z czarnej porzeczki każdego dnia123RF/PICSEL

Jedzenie świeżych owoców czarnej porzeczki zaleca się szczególnie w sezonie, który rozpoczyna się już na początku lipca i trwa jeszcze przez kilka tygodni. Przez cały rok warto natomiast spożywać przetwory z tych owoców. W okresie jesienno-zimowym poleca się wypijać szklankę soku z czarnej porzeczki każdego dnia, w calu wzmocnienia odporności.

Niepodważalnym atutem czarnych porzeczak jest zawartość kluczowego antyoksydantu: witaminy C.
Niepodważalnym atutem czarnych porzeczak jest zawartość kluczowego antyoksydantu: witaminy C.123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas