Zapomniane kulki mocy. Mają tylko 56 kcal i są naładowane wartościami odżywczymi. Jedz na surowo

Porzeczki to dość kontrowersyjny owoc. Mają kwaśny specyficzny smak, który sprawia, że wiele osób ich nie lubi. Owoce są niezwykle bogate w składniki odżywcze, dlatego warto się do nich przekonać. Sprawdź, jakie właściwości porzeczek sprawią, że włączysz je do swojej diety.

Jakie wartości znajdziemy w czerwonych porzeczkach?
Jakie wartości znajdziemy w czerwonych porzeczkach?123RF/PICSEL

Kwaśny smak porzeczek może zniechęcać. Nie warto jednak rezygnować z tego bogactwa składników odżywczych.

Jaka odmiana porzeczki jest najlepsza?

Najwięcej wartości odżywczych mają czarne porzeczki. To one cieszą się największą zawartością witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Są najbardziej intensywne w smaku, dlatego też nie cieszą się aż tak dużą popularnością.

Na szczęście pozostałe odmiany porzeczek również są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. Jako że nasza dieta powinna być zróżnicowana, nie warto ograniczać się jedynie do jednego rodzaju owoców i zamiast tego czerpać korzyści ze wszystkich możliwych opcji. Jedną z nich są czerwone porzeczki.

Dlaczego warto jeść czerwone porzeczki?

Czerwone porzeczki to owoce, które są naładowane wartościami odżywczymi. Mają stosunkowo niską liczbę kalorii — w 100 g owoców znajduje się jedynie 56 kcal. Są wartościowym źródłem węglowodanów. Zawierają nawet niewielkie ilości białka. To także wartościowe źródło błonnika.

Każdy rodzaj porzeczek jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia
Każdy rodzaj porzeczek jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia123RF/PICSEL

W czerwonej porzeczce znajdziemy także mnóstwo minerałów i witamin. Zawiera spore ilości potasu, fosforu oraz wapnia. Można w niej znaleźć także magnez, żelazo, cynk oraz sód. Dodatkowo jest w niej witamina C, B6, A, E i K, tiamina, ryboflawina, niacyna oraz kwas foliowy. Bogactwo składników ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Na co są dobre czerwone porzeczki?

Spożywanie czerwonych porzeczek niesie ze sobą wiele korzyści.

Przede wszystkim owoce doskonale wspierają nasz układ odpornościowy i łagodzą stany zapalne. To przez dużą zawartość witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Niszczą wolne rodniki, jednocześnie spowalniając proces starzenia się organizmu.

Owoce wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które jest szczególnie ważne w walce ze stanami zapalnymi oraz kryzysami odporności. Porzeczka może pomóc nam szybciej zwalczyć infekcję.

Duża ilość błonnika oraz zawartość pektyn sprawia, że owoce porzeczki mają dobry wpływ na układ trawienny. Wspomagają pracę jelit oraz wpierają budowanie właściwej mikroflory jelitowej, która ma kluczowy wpływ na zdrowie układu pokarmowego.

Spożywanie owoców porzeczki może pozytywnie wpłynąć na obniżenie poziomu niezdrowego cholesterolu. Jej spożycie polecane jest także, jeśli zależy nam na polepszeniu wrażliwości organizmu na insulinę.

Czerwona porzeczka pomoże również osobom, które często cierpią na choroby układu moczowego. Działa moczopędnie oraz pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Owoce porzeczki można także wykorzystać od zewnątrz. Często ich właściwości są wykorzystywane w kremach do skóry trądzikowej. Doskonale odżywiają i nawilżają skórę, jednocześnie łagodząc stany zapalne.

Co można zrobić z czerwonej porzeczki?

Zdrowe wypieki z czerwoną porzeczką to pyszny letni deser
Zdrowe wypieki z czerwoną porzeczką to pyszny letni deser123RF/PICSEL

Najlepiej jest zjadać owoce na surowo. Mają one dużo wartości, które giną podczas obróbki termicznej. Jeśli jednak chcemy zachować smak letnich owoców, możemy zdecydować się na zrobienie domowych przetworów — soków, dżemów, syropów oraz kompotów. Zachowają one niektóre z wartości porzeczki, będzie ich jednak mniej niż w surowym owocu.

Z dodatkiem porzeczek można także wykonać ciasto, tarty oraz desery. Warto jednak pamiętać, że będą one miały niewiele wartości odżywczych. Owoce można dodać również do koktajli, smoothie oraz owsianek. Z ich dodatkiem przepysznie będą smakować zdrowe wypieki, jak ciasteczka owsiane lub batoniki zbożowe.

Czerwona porzeczka pobudzi jelita do działania
Czerwona porzeczka pobudzi jelita do działania123RF/PICSEL

Czerwone porzeczki nie dla wszystkich. Kto powinien uważać?

Z czerwonych porzeczek powinny zrezygnować osoby, które cierpią na wrzody, zapalenie oraz zwiększoną kwasowość żołądka. Przeciwwskazaniem do ich spożycia jest również zapalenie wątroby. Przy zakrzepowym zapaleniu żył również nie można jej spożywać. Owoce przez zawartość witaminy K oraz związków fenolowych zwiększają krzepliwość krwi i mogą negatywnie wpłynąć na stan zdrowia chorych. Z tego samego powodu czerwonych porzeczek nie powinno się spożywać w trakcie rekonwalescencji po udarze.

Czerwonych porzeczek nie warto spożywać, kiedy cierpimy na alergię, którą mogą wywołać związki wchodzące w skład owoców.

Jedz porzeczki! Te owoce zawierają tak cenne dla nas polifenole
Jedz porzeczki! Te owoce zawierają tak cenne dla nas polifenole123RF/PICSEL

Źródło: oprac. własne

Zobacz także:

Zapalenie pęcherza to bolesna, nawracająca dolegliwość. Czerwone porzeczki wspomogą leczenie
Zapalenie pęcherza to bolesna, nawracająca dolegliwość. Czerwone porzeczki wspomogą leczenie123RF/PICSEL
Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas