Czar pomidorów

Są pyszne, odżywcze, bardzo, bardzo zdrowe i właśnie zaczyna się na nie sezon. Ale pomidory powinni jeść nie tylko ci, którzy chcą być zdrowi - są one doskonałe także dla tych, którzy chcą schudnąć.

Ich polska nazwa wywodzi się z włoskiego - "pomodori" znaczy "złote jabłka", a to określenie wzięło się stąd, że pomidorom długi czas przypisywano właściwości afrodyzjakalne.

Reklama

I nie ma w tym wielkiej przesady, ponieważ te niezwykłe owoce zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, nienasycone kwasy tłuszczowe i pektyny (miękki błonnik), które obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu miażdżycy.

Ale tym najbardziej cudownym składnikiem pomidorów jest likopen - karotenoid (to jemu pomidor zawdzięcza swój piękny czerwony kolor) i jeden z najlepszych przeciwutleniaczy.

Naukowcy wykazali, że likopen jest ponad dwukrotnie bardziej skuteczny niż inne przeciwutleniacze, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 35 procent, chroni przed przed zachorowaniem na raka skóry, raka gardła i chorobami serca.

Pomidor jest też doskonałym przysmakiem dla osób na diecie. Jeden średni owoc waży 150 g i ma tylko 90 kcal! Poza tym pomidorowe pestki "wymiatają" zawartość jelit, co wspomaga i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu z organizmu, wspomaga pracę układu trawiennego, a więc także spalanie nagromadzonego tłuszczyku.

Warto pić też sok pomidorowy - raz ze względu na zwartość selenu, potasu, likopenu i witamin, a dwa dlatego, że w 100 ml soku pomidorowego jest tylko 43 kcal, a daje on natychmiastowe uczucie sytości.

Co ciekawe, pomidory przetworzone w postaci past, sosów czy przecierów często działają skuteczniej niż świeże owoce. Dzieje się tak dlatego, że likopen z surowych pomidorów nie jest zbyt łatwo przyswajalny, ale kiedy zostaje ugotowany lub usmażony, najlepiej z oliwą z oliwek, to przyswajalność likopenu zdecydowanie wzrasta.

Sosy przygotowane z dodatkiem oliwy podnoszą zawartość likopenu 2-3 krotnie, nawet 24 godziny po jedzeniu, w porównaniu do konsumpcji soków pomidorowych. Możemy więc korzystać z dobroczynnych właściwości tego owocu cały rok na przykład jedząc przeciery, ale powiedzmy sobie szczerze: kto się oprze świeżemu, pachnącemu czerwonemu przysmakowi prosto z krzaka? Zwłaszcza że tak mało jest smakołyków, które jednocześnie są zdrowe...

el

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje