Dieta fit. Sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne posiłki
Przed wakacjami wiele osób postanawia sobie, że przejdzie na dietę i zadba o swoje zdrowie. Jestem zwolenniczką zbilansowanego menu i włączania do niego tak dużej ilości wartościowych produktów, jak to tylko możliwe. Jeśli chcecie jeść zdrowo, pożywnie i niskokalorycznie, to przyjrzyjcie się poniższym propozycjom.
Przepis na chlebek "keto"
Wiele osób, chcąc ograniczyć spożycie glutenu, stara się wyeliminować pieczywo ze swojego jadłospisu. Inni szukają zamienników. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to polecam przepis na chlebek “keto".
Składniki:
- 10 białek
- 100 g siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarna słonecznika do posypania
Opis przygotowania:
- Siemię lniane zmiksować z ziarnami słonecznika na mąkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać siemię, wrzucić czarnuszkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pod koniec dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
- Przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.
Pasta z ciecierzycy
Do takiego chlebka polecam pastę z ciecierzycy.
Składniki:
- 2 puszki - cieciorki
- 1 ząbek - czosnku
- 1 łyżeczka - oleju sezamowego
- sok z limonki
- 1 szczypta - papryczki chili
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub kolendra
Opis przygotowania:
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili. Dolać olej sezamowy i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
Zobacz również: Odchudzający owoc na jelita działa jak plaster
Pasta z awokado
Jeśli nie przepadacie za cieciorką, to poniżej propozycja na pastę z awokado.
Składniki:
- 1 - awokado
- 1 - szalotka
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka - majonezu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Awokado rozkroić, pozbawić pestki, miąższ wybrać łyżką, rozdrobnić widelcem. Połączyć z sokiem z cytryny i majonezem. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Rabarbar. Jak wykorzystać go w kuchni?
Sałatka z czosnku niedźwiedziego
Obecnie jest sezon na bardzo smaczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi. Można z niego przygotować na przykład sałatkę.
Składniki:
- Spory pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4 jajka
- 3 świeże ogórki gruntowe
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać na paseczki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.
- Zrobić sos. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać sałatkę i ponownie wymieszać.
Krem z porów
Jeśli lubicie zupy, to spróbujcie kremu z porów.
Składniki:
- 300 g pora
- bulion jarzynowy
- ziemniak
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
Opis przygotowania:
- Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
- Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dolać szklankę mleka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. Białą część zrumienić na łyżce masła. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.
Makaron gryczany z suszonymi pomidorami
Sycącym i zdrowym daniem jest też na przykład makaron gryczany z suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 300 g makaronu gryczanego
- 5 łyżek oliwy do smażenia
- 1 łyżka oliwy do gotowania
- 3 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- 1 garść kolendry
- parmezan
Opis przygotowania:
- Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
- Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie.
- Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki.
- Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
- Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.
Pstrąg w towarzystwie warzyw
Miłośnikom ryb na pewno przypadnie do gustu przepis na pstrąga na parze “w towarzystwie" warzyw.
Składniki:
- 2 pstrągi
- czosnek
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- 100 ml białego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
Opis przygotowania:
- Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po plasterku cytryny. Ugotować na parze (do wody dodać białe wino, ziele angielskie i liść laurowy).
- Na talerzu udekorować cząstkami cytryny. Podawać z warzywami i sosem jogurtowym.
Warzywa na parze
Składniki:
- ½ kalafiora
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 kalarepa
- 1 por
Opis przygotowania:
Marchewki pokroić na niewielkie kawałki, kalarepę w plastry. Z kalafiora i brokułu odciąć różyczki. Por pokroić na kawałki. Gotować na parze ok. 20 minut.
Całość proponuję serwować z sosem jogurtowym.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- listki mięty
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i wymieszać.
Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jak i o zgrabną sylwetkę, to wypróbujcie powyższe przepisy. Pamiętajcie też o tym, by na bieżąco “modyfikować" swoje menu i dodawać do posiłków warzywa albo zastępować niezdrowe produkty ich wartościowymi zamiennikami.