Dieta fit. Sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne posiłki

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Chlebek keto to doskonała propozycja dla osób będących na diecie
Chlebek keto to doskonała propozycja dla osób będących na diecieArchiwum autora

Przepis na chlebek "keto"

  • 10 białek
  • 100 g  siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarna słonecznika do posypania
  1. Siemię lniane zmiksować z ziarnami słonecznika na mąkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać siemię, wrzucić czarnuszkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pod koniec dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
  2. Przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.

Pasta z ciecierzycy

  • 2 puszki - cieciorki
  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 łyżeczka - oleju sezamowego
  • sok z limonki
  • 1 szczypta - papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra

Pasta z awokado

Guacamole to świetne smarowidło do chleba
Guacamole to świetne smarowidło do chlebaArchiwum autora
  • 1 - awokado
  • 1 - szalotka
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka - majonezu
  • sól
  • pieprz

Sałatka z czosnku niedźwiedziego

  • Spory pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4 jajka
  • 3 świeże ogórki gruntowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać na paseczki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.
  2. Zrobić sos. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem.  Zalać sałatkę i ponownie wymieszać.

Krem z porów

Lubisz zupy? Spróbuj kremu z pora
Lubisz zupy? Spróbuj kremu z pora123RF/PICSEL
  • 300 g pora
  • bulion jarzynowy
  • ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  1. Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
  3. Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Dolać szklankę mleka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. Białą część zrumienić na łyżce masła. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.

Makaron gryczany z suszonymi pomidorami

  • 300 g makaronu gryczanego
  • 5 łyżek oliwy do smażenia
  • 1 łyżka oliwy do gotowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść kolendry
  • parmezan
  1. Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
  2. Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie.
  3. Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki.
  4. Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
  5. Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.

Pstrąg w towarzystwie warzyw

  • 2 pstrągi
  • czosnek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 100 ml białego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  1. Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po plasterku cytryny. Ugotować na parze (do wody dodać białe wino, ziele angielskie i liść laurowy).
  2. Na talerzu udekorować cząstkami cytryny. Podawać z warzywami i sosem jogurtowym.
  • ½ kalafiora
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 por
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • listki mięty
  • sól do smaku
„Ewa gotuje”: Klasyczna waniliowa panna cottaPolsat
Przejdź na