Czarny bez na talerzu

To jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych w lecznictwie. Czarny bez często nazywany był "apteką biednych ludzi" ze względu na swe właściwości i powszechne występowanie. Syropy, nalewki z czarnego bzu leczą przeziębienie, można go też dodawać do potraw.

Teraz, gdy krzewy czarnego bzu obsypane są kwiatami, można je wykorzystać w domowej kuchni. Na deser możemy przygotować kwiaty bzu czarnego w cieście. Przepis zaczerpnęliśmy z książki Magdaleny Gorzkowskiej "Zioła jak zbierać, przetwarzać, stosować".

Reklama

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 10 baldachów bzu czarnego, ok. pół szklanki mąki, 3 szklanki widy gazowanej lub jasnego piwa, sól, olej do smażenia, cukier puder. Jajko roztrzepujemy w garnuszku z odrobiną soli, dodajemy mąkę, wodę lub piwo i dokładnie mieszamy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej. Całe baldachy maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe.

Więcej w serwisie:

Dzięki nim schudniesz. Na efekty nie trzeba długo czekać!

Ocet jabłkowy: Sekret idealnej cery gwiazd

Dieta za grosik: Ziemniaki przyspieszają przemianę materii


Dowiedz się więcej na temat: czarny bez

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje