Reklama

Dieta śródziemnomorska, ale pozbawiona mięsa, dwukrotnie skuteczniej chroni naczynia krwionośne

Bardziej ekologiczna - wyłącznie roślinna - wersja diety śródziemnomorskiej może być jeszcze zdrowsza dla układu krążenia niż jej tradycyjna wersja. Naukowcy zbadali wpływ obu wariantów na kondycję naczyń krwionośnych i odkryli, że ta roślinna dwa razy lepiej chroni przed niebezpieczną utratą elastyczności naczyń krwionośnych.

Dieta śródziemnomorska zdrowa dla naczyń krwionośnych

Sztywność bliższego odcinka głównej aorty jest uważana za wskaźnik starzenia się naczyń krwionośnych i zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jak podaje serwis StudyFinds, trwające 18 miesięcy badanie na grupie trzystu osób wykazało, że zwiększone spożycie polifenoli i mikroelementów pochodzenia roślinnego przyczyniło się do zmniejszenia sztywności naczyń krwionośnych nawet o 15 proc. Dla porównania, tradycyjna dieta śródziemnomorska redukowała sztywność o 7,3 proc., podczas gdy standardowa “zdrowa" dieta zaledwie o 4,8 proc.

Reklama

Jako tradycyjną dietę śródziemnomorską badacze przyjęli jadłospis złożony z produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw, owoców morza, fasoli, oliwy, orzechów, niewielkiej ilości czerwonego mięsa i wina. Tymczasem w jej roślinnym wariancie czerwone mięso i owoce morza zastąpiono zwiększonym spożyciem orzechów (28 g dziennie) i szklanką koktajlu z wodorostu zwanego wolfią lub mankai (Wolffia globosa), który jest doskonałym źródłem biodostępnego żelaza, witaminy B12 oraz ponad dwustu rodzajów polifenoli i białka, co czyni tę roślinę doskonałym substytutem mięsa. Poza tym wprowadzono trzy do czterech filiżanek zielonej herbaty dziennie. Jako dietę kontrolną potraktowano jadłospis zgodny ze standardowymi wytycznymi WHO.

"Zdrowy styl życia jest istotnym czynnikiem poprawy zdrowia kardiometabolicznego" - mówi profesor Iris Shai z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu, główna autorka badania. 

Artykuł opublikowany w “Journal of the American College of Cardiology" jest pierwszym, który wykazał tak znaczący wpływ diety na związaną z wiekiem sztywność aorty (PAS).

"Wyniki naszego badania po raz kolejny wykazują, że nie wszystkie rodzaje diety zapewniają identyczne korzyści i że roślinna dieta śródziemnomorska może w większym stopniu sprzyjać zdrowiu naczyń krwionośnych" - dodaje badacz. Warto więc zamiast po kotleta, sięgnąć po wolfię - popularne ostatnio superfood.

Zobacz również: Oto 20 najlepszych na świecie zup. Pierwsze miejsce może zaskoczyć

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy