Reklama

Dlaczego warto jeść cykorię?

Zimowa królowa. Zdrowsza i tańsza niż sałata szklarniowa, zimą powinna być podstawą zdrowej diety. Dlaczego?

Sprzyja odchudzaniu

Jedna główka cykorii to zaledwie 30 kcal. Dodatkowo cykoria zawiera inulinę, która pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Cykoria przyspiesza również przemianę materii oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu na brzuchu i udach. Dodatkowo obniża cholesterol i pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz poprawia pracę wątroby i nerek.

Wzmacnia odporność

Cykoria to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera spore ilości witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny i pomaga chronić organizm przed atakami bakterii i wirusów. Witamina C utrudnia również działanie toksyn i wolnych rodników.

Reklama

Upiększa i odmładza

Cykoria wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry, a dzięki temu stanowi remedium na trądzik i przebarwienia. Dodatkowo, warzywo to zawiera sporo beta karotenu i witaminy A, dzięki czemu poprawia kondycję i koloryt skóry.

Zapobiega wzdęciom

Zawarta z tym warzywie laktucyna i laktukopikryna reguluje pracę jelit i pomaga zapobiegać tej przykrej dolegliwości. Jeśli chcesz, aby działanie cykorii było jeszcze skuteczniejsze, do potraw zawierających to warzywo dodaj kminek lub koper włoski.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy