Grypę da się przechytrzyć!

Sprawdź, jakie są skuteczne sposoby ochrony przed infekcją. Stosuj je, a ból głowy, łamanie w kościach, dreszcze, palący kaszel i bolesne przełykanie nie będą cię już nękały.

Sardynki to świetna broń w walce z grypą, bo wspomagają twoją odporność
Sardynki to świetna broń w walce z grypą, bo wspomagają twoją odporność123RF/PICSEL

Grypę powodują wirusy. Dlatego, aby ustrzec się choroby, trzeba unikać kontaktu z drobnoustrojami. Ważne jest także, by za pomocą szczepienia nauczyć organizm, jak je zwalczyć. To radzą lekarze.

Szczepienie przeciwko grypie trzeba co roku powtarzać. A to dlatego, że powodujące infekcję wirusy zmieniają się z roku na rok. Szczepionka, która teraz cię przed nimi chroni, za 12 miesięcy nie będzie już skuteczna. Każdej jesieni lub zimy naukowcy opracowują więc nową szczepionkę, a ty powinnaś się nią od nowa zaszczepić.

Omijaj z daleka także zdrowe osoby, które mają w domu chorego. Ktoś nie musi chorować, by cię zarazić wirusami. Wystarczy, że przyniesie je z domu na ubraniu lub rękach. Jeśli masz słabą odporność, padniesz ofiarą grypy, mimo iż nie miałaś bezpośredniego kontaktu z kimkolwiek chorym. Jeśli więc usłyszysz, że u kogoś w domu lub pracy "grasuje" grypa, trzymaj się od niego z daleka (przez min. 2 tyg.), nawet jeśli osoba ta jest okazem zdrowia!

Jesteś na nią mniej narażona, gdy nie brakuje ci witaminy D. Okazuje się, że komórki odpornościowe potrafią wykorzystywać wit. D do walki z wirusami. Zimą potrzebujesz jej ok. 2000 j.m. dziennie. Dostarczą ci witaminy D: ryby morskie, np. śledź w oleju (puszka 100 g to 800 j.m wit. D); sardynki (100 g to 200 j.m.); nabiał: jajka (1 sztuka to 54 j.m. ), żółty ser (6 plastrów to 54 j.m.), mleko (1 szklanka to 4 j.m.); olej rybi, tzw. tran (1 łyżeczka to 400 j.m. wit. D).

Grypę powodują wirusy. Dlatego, aby ustrzec się choroby, trzeba unikać kontaktu z drobnoustrojami. Ważne jest także, by za pomocą szczepienia nauczyć organizm, jak je zwalczyć. To radzą lekarze.

Niedługo będziesz mogła zaszczepić się sama bez wychodzenia z domu. A wszystko dzięki nowoczesnym szczepionkom w postaci plasterków. Już niebawem będzie je można kupić w aptece. Przyklejony na skórę plasterek uwalnia malutkie igiełki zawierające ochronny lek. Wystarczy potrzymać go 20 minut, by się zaszczepić przeciwko grypie.

Pamiętaj, by dobrze gotować jajka, to zmniejszy ryzyko infekcji
Pamiętaj, by dobrze gotować jajka, to zmniejszy ryzyko infekcji123RF/PICSEL

Ryzyko infekcji jest mniejsze, gdy dobrze gotujesz mięso i jajka. Wiadomo, że wirusy mogą ukryć się w mięsie drobiowym lub wieprzowym oraz jajkach. Jest to skutkiem zaatakowania przez drobnoustroje zwierząt w trakcie hodowli (tzw. ptasia lub świńska grypa). Jeśli drobnoustroje dostaną się razem z produktami zwierzęcymi do twojego organizmu, mogą wywołać ciężką infekcję. Dlatego lekarze zalecają, by zawsze dokładnie gotować mięso (sok nie powinien być różowy) i nie jeść pokarmów zawierających surowe jajka (np. lodów).

Zamiast leczyć się samemu, lepiej pójść od razu do lekarza Dzięki odpowiednio dobranym przez niego lekom łatwiej unikniesz ciężkiej infekcji. A to oznacza nie tylko słabsze i krótsze dolegliwości, ale także mniejsze ryzyko... choroby Parkinsona w starszym wieku. Naukowcy udowodnili bowiem, że tej poważnej chorobie układu nerwowego sprzyja przejście ciężkiej grypy.

Domowy wywar, by pozbyć się przeziębieniaInteria DIY
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?