Reklama

Herbata z prażonego jęczmienia poprawia trawienie i podnosi odporność

Chińczycy chętnie sięgają po matchę, Koreańczycy popijają borichę, mieszkańcy Japonii zaś delektują się mugichą. Wszystkie te obco brzmiące nazwy dotyczą tego samego, aromatycznego napoju, który skryje w sobie wiele cennych składników.

Herbata z prażonego jęczmienia nie tylko ochroni cię przed infekcjami, ale także poprawi krążenie krwi, polepszy trawienie oraz pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie serca i mózgu.

W krajach azjatyckich herbata jęczmienna cieszy się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego - ów napój o specyficznym, wędzonym aromacie i intensywnym smaku wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. 

Jak dowiodło badanie z 2015 roku, którego rezultaty opublikowano na łamach czasopisma medycznego "Journal of Food Science", herbata na bazie prażonego jęczmienia jest bogatym źródłem antyoksydantów. 

Reklama

Pomagają one zapobiegać uszkodzeniom komórek i stanom zapalnym wywoływanym przez wolne rodniki. Obecność silnego przeciwutleniacza, jakim jest kwercetyna, sprawia, że regularne popijanie herbaty jęczmiennej polepsza funkcjonowanie serca i mózgu, a także reguluje ciśnienie oraz poprawia krążenie krwi.

Napój ten może być również doskonałym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Zawiera on bowiem kwasy chlorogenowy i wanilinowy, które, jak wykazali autorzy badania z 2018 roku, mogą wspomagać utratę wagi poprzez stymulowanie organizm do zwiększonego spalania tłuszczu. 

Obecny w jęczmieniu błonnik poprawia z kolei pracę żołądka i jelit, pomagając pozbyć się problemu zaparć, niestrawności i zgagi. Ponadto herbata jęczmienna kryje w sobie duże ilości witaminy C, która bywa pomocna we wzmacnianiu układu odpornościowego i tym samym zapobieganiu infekcjom. Ma ona także właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być stosowana jako domowy środek na przeziębienie i ból gardła.

Japończycy zaliczają jęczmień do żywności "yin", czyli grupy pokarmów wykazujących zdolność chłodzenia organizmu. Herbata na bazie jęczmienia uznawana jest przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni za naturalne remedium na przegrzanie i zmęczenie. 

Szklanka tego aromatycznego napoju skutecznie gasi pragnienie, dlatego sprawdzi się zwłaszcza w gorący dzień, będąc zdrowszym zamiennikiem mrożonej kawy czy słodzonych gazowanych napojów. 

Co istotne, herbata jęczmienna w przeciwieństwie do tej czarnej nie zawiera kofeiny, dlatego bez obaw możemy sięgać po nią wieczorami - tym bardziej, że stanowi ona bogate źródło tryptofanu, aminokwasu ułatwiającego zasypianie.

Choć w sklepach dostępne są gotowe jęczmienne herbaty, możemy również przyrządzić takową samodzielnie. W tym celu wystarczy 3 szklanki przepłukanych ziaren jęczmienia wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć na ciemnobrązowy kolor, nie zapominając o częstym mieszaniu. Następnie należy przesypać jęczmień do szklanego naczynia i pozostawić do ostygnięcia, po czym zalać gorącą wodą. 

Jeśli chcemy wzbogacić nieco smak napoju, możemy dodać łyżeczkę miodu lub plasterek cytryny. Smacznego!

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: herbata | kawa | napój
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy