Po co nam kwas foliowy?

Prawie wszyscy mamy jego niedobór.

Buraki to bogate źródło kwasu foliowego
Buraki to bogate źródło kwasu foliowego 123RF/PICSEL

Występuje głównie w "żywych" tkankach, np. liściach. Niestety, wiele osób nie je surówek codziennie. A szkoda, bo kwas foliowy (witamina B9) potrzebny jest nie tylko kobietom w ciąży ( jego niedobór grozi poważnymi wadami rozwojowymi płodu). Reguluje on wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek! Ma działanie krwiotwórcze. Według najnowszych badań chroni przed rozwojem nowotworów, zmniejsza np. ryzyko raka szyjki macicy.

Obniża poziom homocysteiny, która w wysokim stężeniu sprzyja chorobom serca, zawałom, wylewom i zakrzepom żylnym, przyspiesza rozwój miażdżycy. Niedobór kwasu foliowego często zdarza się u osób z depresją. Najwięcej kwasu foliowego jest we wszystkich warzywach ciemnozielonych, cytrusach, jajach, wątrobie, pomidorach, awokado, burakach, bananach.

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?