Reklama

Rośliny strączkowe wspomagają odchudzanie

Codzienne spożywanie ok 130 gram nasion roślin strączkowych sprzyja utracie masy ciała i utrzymaniu prawidłowej wagi - wynika z badań. Dodatkowo - taka dieta pozwala w znaczący sposób zredukować "zły cholesterol".

- Mimo oczywistych właściwości zdrowotnych nasion roślin strączkowych, wciąż jest ich niewiele w naszej diecie. Sądzę, że każdy z nas może je z łatwością włączyć do codziennego jadłospisu, i szybko zauważy korzyści płynące z ich codziennego spożywania - podkreśla dr Russell de Souza, autor badania opublikowanego w "The American Journal of Clinical Nutrition".

Już wcześniejsze badania wskazywały na liczne właściwości zdrowotne roślin strączkowych - są bogatym źródłem białka, są sycące przez co łatwiej jest utrzymać dietę i co istotne pozwalają redukować "zły cholesterol". Z kolei badania przeprowadzone pod kierownictwem dr Russella de Souza wykazały, że nasiona roślin strączkowych sprzyjają szybszej utracie masy ciała. Ich obecność w codziennej diecie pozwala również utrzymać prawidłową masę ciała, wskazują badania.

Reklama

Dr de Souza wyjaśnia, że ok 90 proc. diet i kuracji odchudzających kończy się porażką i efektem jojo, z jednej strony z powodu powrotu do niewłaściwych nawyków żywieniowych, ale również w wyniku głodu i tzw. zachcianek.

 - Wyniki naszego badania uzupełniają poprzednie doniesienia naukowe, które wskazały, że nasiona roślin strączkowych zwiększają uczucie sytości o 31 proc., co wiąże się z ograniczeniem porcji spożywanych dań. Badania jednoznacznie wskazały, że poprzez tak niewielką zmianę w naszej codziennej diecie, jaką jest dodanie jednej porcji roślin strączkowych, może pomóc w odchudzaniu. I co najważniejsze pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - wyjaśnia naukowiec.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy