To jest temat: Dieta odkwaszająca doda ci energii

Wielu lekarzy i specjalistów od leczenia naturalnego uważa, że przyczyną chronicznego zmęczenia może być brak równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Sprzyja temu nasz tryb życia, niewłaściwe odżywanie się, stresy.

Sygnałem zakwaszenia organizmu są: zgaga, bóle głowy i stawów, wypryski, drażliwość, podatność na infekcje. Na szczęście na te bolączki jest skuteczna rada! Oto tajniki uzdrawiającego jadłospisu.

Jak najczęściej jedz warzywa z potasem i magnezem

Reklama

Są uznawane za najbardziej zasadotwórcze. Powinny zajmować główne miejsce w twoim jadłospisie (poza warzywami strączkowymi) i przeważać nad owocami, nabiałem, wędlinami oraz mięsem. Postaraj się, by warzywa stanowiły ok. 70 proc. spożywanych przez ciebie w ciągu dnia pokarmów. Najbardziej polecane są krajowe, sezonowe, surowe lub gotowane na parze albo pieczone. O tej porze roku, gdy brakuje świeżych jarzyn, sięgaj po te z jesiennych zapasów - marchew, buraki, ziemniaki, cukinie, dynie, bakłażany.

Warto wiedzieć

Warzywa oraz owoce, także w postaci soków, powinno się spożywać do godziny 18-19. Późnym wieczorem lepiej ich nie jeść, by przez noc nie zalegały i nie fermentowały w jelitach. Po południu lepiej też nie jeść warzyw kapustnych.

Polecane dodatki

Do mięsa, drobiu i ryb dodawaj tymianek, majeranek lub rozmaryn. Zneutralizują zakwaszające działanie potrawy. Jako panierki używaj sezamu. Na kanapkę z wędliną połóż kiełki słonecznika lub rzodkiewki. Zamiast białego cukru używaj trzcinowego lub naturalnego miodu. zioła, kiełki, ziarna, miód, cukier trzcinowy

Regularnie sięgaj po owoce, także kwaśne!

Podobnie do warzyw mają korzystny, zasadotwórczy wpływ na organizm, choć w nieco mniejszym stopniu. Najbardziej, o dziwo, te kwaskowe, które zawierają tzw. cytryniany, naturalne środki zasadowe. Śmiało delektuj się: jabłkami, cytrusami, kiwi, ananasami, a także porzeczkami, malinami, truskawkami, wiśniami i agrestem. Polecane są również owoce suszone. Codziennie jedz 2-3 porcje owoców.

Warto wiedzieć

Najlepsze soki owocowe to te naturalne, świeżo wyciśnięte, bez dodatku cukru, konserwantów i barwników. Te z kartonu powinniśmy pić rozcieńczone pół na pół niegazowaną wodą.

Ogranicz produkty, które są kwasotwórcze


Mięso – zwłaszcza wieprzowe. Zawiera dużo białka i aminokwasy siarkowe. Gdy je trawimy, powstają produkty przemiany materii silnie zakwaszające organizm.

Wędliny – głównie kiełbasa. Boczek i pasztety.

Nabiał – przede wszystkim sery żółte, pleśniowe i topione oraz śmietana i twaróg.

Produkty z pszennej mąki (pieczywo, makaron), polerowany biały ryż, orzechy.

Słodycze – pod każdą postacią. Również sztuczne słodziki.

Fast-foody – wszystkie bez wyjątku!

Słone przekąski – paluszki, chipsy, krakersy.

Napoje słodzone – typu lemoniada i cola.

Uwaga! Aby obniżyć kwasotwórczość pokarmu, należy go dokładnie gryźć i przeżuwać.

Szkodliwe używki

Napoje wyskokowe, zwłaszcza spożywane w nadmiarze, są dużym obciążeniem dla wątroby. Może ona nie nadążać z odtruwaniem organizmu. Z alkoholu w krótkim czasie jest uwalniana duża ilość kwasów! Palenie papierosów nasila produkcję kwasów w żołądku. Stąd u palaczy nadkwasota. Mała czarna zawiera tzw. puryny. Mogą prowadzić do odkładania się kwasu w stawach.

Warto wiedzieć

Pod wpływem stresu słabną zdolności organizmu do pozbywania się szkodliwych substancji. Np. spłyca się oddech i zaburzone zostaje wydalanie kwasów w postaci dwutlenku węgla.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | napoje | produkty | alkohol | Eddie Clarke | 'Fast' | palenie tytoniu | jedzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje