Woda na zdrowie

Wody mineralne nie tylko zaspokajają pragnienie. Mają korzystny wpływ na nasz organizm. Te zdrojowe pomagają w leczeniu wielu chorób.

Wody mineralne zaopatrują organizm w niezbędne minerały, takie jak związki jodu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, selenu, potasu, sodu, bromu, cynku. Wspomagają one pracę przewodu pokarmowego i układu moczowego. Nie wszystkie wody mineralne można pić bez żadnych ograniczeń, na własną rękę, nie konsultując tego z lekarzem. Te mocno zmineralizowane mają bardzo silne działanie. Pite nawet w małych ilościach mogą powodować różne zaburzenia. Zamiast przynieść ulgę, nasilą tylko dolegliwości.

Reklama

Którą mineralną wybrać?

Jeśli nasycenie składnikami mineralnymi nie przekracza 500 mg w jednym litrze, wodę zalicza się do niskozmineralizowanych. W wodach średniozmineralizowanych nasycenie to wynosi 500 - 1500 mg/l), zaś w wysokozmineralizowanych - ponad 1500 mg/l). Codziennie i w dowolnych ilościach można pić tylko wody nisko- i średniozmineralizowane. Tych wysokozmineralizowanych nie wolno spożywać bez ograniczeń, gdyż zbyt wysokie stężenie minerałów może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie nerek i wątroby.

Lepiej sięgać po mineralną niegazowaną. Woda gazowana już po kilku łykach daje uczucie nasycenia. Dwutlenek węgla rozpycha bowiem ściany żołądka i pobudza znajdujące się na nich końcówki nerwów, co powoduje zahamowanie pragnienia. Wodę gazową warto pić po pracy fizycznej czy intensywnym treningu. Nie jest wskazana dla osób z nadkwasotą lub chorobą wrzodową, bo pod wpływem dwutlenku węgla zwiększa się wydzielanie soków żołądkowych.

Wody lecznicze

Pochodzą z ujęć polskich uzdrowisk m.in. w Muszynie, Krynicy, Piwnicznej, Polanicy, Wysowej, Dusznikach. Ich dobroczynna moc zależy od składu chemicznego. By dobrać najbardziej odpowiednią dla siebie, warto wcześniej poradzić się lekarza.
- Solanki - wody chlorkowo-sodowe, które regulują poziom kwasu solnego w żołądku, wydzielanie żółci i soku trzustkowego, a także pracę nerek. Wskazane przy nieżytach żołądka, cukrzycy, zaburzeniach przemiany materii. Należy pić nie więcej niż 1 litr dziennie, w kilku dawkach, przed jedzeniem.
- Szczawy - wody wodorowe-glanowe, które pobudzają wytwarzanie żółci, zwiększają jej ilość, wzmagają apetyt, przyspieszają trawienie. Należy je pić często, w małych dawkach, zawsze po jedzeniu.
- Wody siarczanowe - regulują pracę wątroby, łagodzą stany zapalne jelit. W dużych dawkach mają działanie przeczyszczające. Nie należy ich pić przez dłuższy czas. Te o dużej zawartości wapnia neutralizują kwasy żołądkowe, odczulają organizm, uszczelniają naczynia krwionośne.
- Wody siarkowodorowe - działają bakteriobójczo i przeciwalergicznie. Poprawiają ukrwienie błon śluzowych, pomagają w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Niestety niezbyt przyjemnie pachną.
- Wody radonowe - regulują produkcję hormonów nadnerczy. Poprawiają kondycję mięśni i pracę układu nerwowego. Mają działanie odmładzające.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | organizm | woda | wody

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje