Woda wodzie nierówna

Większość Polaków nie rozróżnia rodzajów wód, dostępnych na rynku. Polacy każdą wodę błędnie określają, jako "wodę mineralną". Tymczasem wody butelkowane dzielą się na trzy rodzaje: naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe.

W każdej wodzie, w różnym stężeniu, znajdują się składniki mineralne. Ich zawartość zależy od źródła pochodzenia wody oraz przynależności do określonej grupy wód. Każdy z rodzajów wody ma inne zastosowanie i odmiennie wpływa na ludzki organizm.

Reklama

- Naturalne wody mineralne, to wody podziemne o bardzo stabilnym, ale i bardzo zróżnicowanym składzie mineralnym. Korzystne dla zdrowia właściwości niektórych naturalnych wód mineralnych są wynikiem zawartych w nich znaczących stężeń, takich składników jak: wapń, magnez, sód, żelazo(II), fluorki, wodorowęglany, siarczany, chlorki - czytamy w raporcie "Woda pochodzenie ma znaczenie" przygotowanym przez dr Monikę Hoffmann, prof. Jana Dowgiałłę i dr Piotra Albrechta (na zlecenie Kropli Beskidu).

Wody źródlane z kolei charakteryzują się zazwyczaj niższą zawartością składników mineralnych. Powinny po nie sięgać osoby, które ze względów zdrowotnych zmuszone są ograniczać poszczególne pierwiastki i mikroelementy w codziennej diecie.

Ostatnim rodzajem są wody stołowe otrzymywane z mieszaniny wód o różnej mineralizacji. Wodą stołową jest również woda, do której dodaje się sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

Dietetycy podkreślają jak ważne jest nie tylko samo picie wody, ale również jej odpowiedni wybór. Specjaliści sugerują, aby w codziennej diecie wybierać raczej wody niskozmineralizowane.

- Wody niskozmineralizowane są odpowiednie i najbezpieczniejsze do codziennego zaspokajania pragnienia. Są idealne do stałego nawadniania organizmu, ponieważ można je pić bez ograniczeń ilościowych. Ze względu na pierwotną czystość wody niskozmineralizowane są odpowiednie i bezpieczne dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Wody niskozmineralizowane charakteryzują się niewielką zawartością sodu, dlatego są szczególnie wskazane dla osób, które powinny ograniczać udział soli w codziennej diecie - sugerują autorzy raportu.

Po wodę średniozmineralizowaną, ze znaczną zawartością wapnia i magnezu mogą sięgać np. osoby w podeszłym wieku. Wody średniozmineralizowane są również odpowiednim wyborem dla osób po 40. roku życia, ponieważ wtedy wzrasta ryzyko występowania chorób metabolicznych (cukrzyca typu 2, i występują niedomogi hormonalne oraz zakłócenia w funkcjonowaniu układu moczowego i pokarmowego).

Dzięki odpowiedniej ilości i stężeniu pierwiastków wody średnio i wysokozmineralizowane są idealnym suplementem diety uzupełniającej biopierwiastki w organizmie człowieka.

Więcej w serwisie:

Dzięki nim schudniesz. Na efekty nie trzeba długo czekać!

Ocet jabłkowy: Sekret idealnej cery gwiazd

Dieta za grosik: Ziemniaki przyspieszają przemianę materii

Dowiedz się więcej na temat: woda

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje