Reklama

Zaskakujące, bezmleczne, źródła wapnia

Przez wiele lat słyszeliśmy opinię, że mleko i produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia. Nie jest to jednak do końca prawda. Jedno z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie wykryło, że produkty mleczne często charakteryzuje wysoki poziom toksyn, takich jak bydlęce hormony wzrostu czy antybiotyki. Potrzebujemy jednak wapnia dla zachowania zdrowych zębów i kości. Mamy dobrą wiadomość. Nie trzeba zażywać suplementów diety (chyba, że zaleci je lekarz), jeśli nie pije się mleka. Istnieje wiele innych doskonałych produktów, które zawierają duże ilości wapnia. Do tego są one ogólnodostępne, więc łatwo włączyć je do swojej diety.

Nasiona sezamu

Świeże nasiona sezamu zawierają niemal 1000 mg wapnia w 100 g porcji.

Nasiona chia

100 g nasion chia dostarcza około 630 mg wapnia.

Warzywa o ciemnozielonych liściach

Zarówno jarmuż, jak i szpinak, to doskonałe źródło wapnia dla organizmu.

Pomarańcze

Jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy pochodzenia organicznego zawiera około 72 mg wapnia.

Komosa ryżowa

Jedno z najlepszych źródeł wapnia, komosa ryżowa, to lekko strawne i zdrowe ziarno. Jedna szklanka komosy zawiera od 60 do 100 mg wapnia.

Melasa

Ten ciemnobrązowy syrop w 100 g zawiera około 200 mg wapnia.

Reklama

Fasola

Fasola skrzydlata zawiera 442 mg wapnia w 100 g, natomiast biała fasola – około 175 mg.

Brokuły

Jedna szklanka zielonych kwiatów brokułu zawiera około 74 mg wapnia, a ponadto 120 mg witaminy C, która wspiera jego wchłanianie.

Figi

Wiele suszonych owoców zawiera duże ilości wapnia. Spożycie pięciu suszonych fig daje nam 135 mg tego pierwiastka.

Suszone zioła

Suszony cząber zawiera aż 213 mg wapnia w 100 g porcji.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wapń
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy