Prawdziwa dieta antyrakowa

Nowotwory zabijają co roku więcej ludzi niż AIDS, gruźlica i malaria razem wzięte. Czy jest sposób, by uchronić się przed chorobą?

 
 

W książce znajdziesz odpowiedź na wiele pytań: Co jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania? Dlaczego Japonki chorują na raka piersi rzadziej niż Amerykanki? Czy czosnek odstrasza tylko wampiry? Jak zdrowo oddać się słodkiej przyjemności? Dlaczego czasem warto ugryźć ostrą papryczkę?

David Khayat jest ordynatorem oddziału onkologii jednego z najlepszych francuskich szpitali oraz profesorem na Uniwersytecie Piotra i Marii Curie w Paryżu.

Ciekawostki z książki:

- Modny biały i zielony - kobiety dojrzałe powinny spożywać dużo warzyw i owoców w kolorze białym i zielonym a unikać tych w kolorze pomarańczowym, szczególnie jeśli palą papierosy, dzięki temu mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka.

- Nie lubiłaś cebuli? A zapach czosnku budził w tobie wstręt? Jeśli chcesz wzmocnić swój organizm warto się z nimi zaprzyjaźnić, gdyż jak okazuje się czosnek odstrasza nie tylko wampiry. Cebula i czosnek wykazują silne działanie antyrakowe.

- Dlaczego czasem warto ugryźć ostrą papryczkę, a lubczyk stosować nie tylko w zmysłowej kuchni? Lubczyk, kakao i ostra papryka są sprzymierzeńcami w walce z rakiem. Zawarta w nich kwercetyna wpływa na minimalizowanie ryzyka zachorowania na nowotwór.

- Granat modny nie tylko w ubiorze, ale także w postaci soku - granatem pokonasz raka. Sok z granata ma więcej antyoksydantów niż zielona herbata i wino.

- Pomidor! Pamiętasz tę popularną grę z dzieciństwa? Okazuje się, że pomidor i zawarte w nim likopeny są odpowiedzią także na lęk przed nowotworem.

- Wino winne czy niewinne? Dr Khayat wskazuje bardzo korzystny wpływ wina na zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka. Dzięki silnemu antyoksydantowi o nazwie resweratrol wino ma silnie działanie antynowotworowe. Oczywiście korzystna moc wina objawia się tylko wtedy gdy pijemy je z umiarem.

- Kolorowy dzień, czyli kiedy jeść i jakie warzywa i owoce w ciągu dnia? Rano wskazane są produkty roślinne w kolorze żółtopomarańczowym i pomarańczowym spożywane na surowo lub w postaci soków. W środku dnia polecane są warzywa i owoce czerwone oraz białe. Natomiast wieczorem należy zrezygnować z warzyw i owoców w kolorze czerwonofioletowym i fioletowym, wskazane są warzywa kapustowate i naciowe.

Książka łagodzi powszechny lęk przed rakiem, pokazuje, że mamy realny wpływ na nasze zdrowie, nawiązuje do mody na zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim obala zakodowane w nas stereotypy o pochodzeniu nowotworów oraz o wpływie żywności na zdrowie.

Prawdziwa dieta antyrakowa
prof. David Khayat
Wydawnictwo Otwarte

Wydawnictwo Otwarte
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas