Zacznij jeść go regularnie, a organizm ci podziękuje. Usuwa toksyny z organizmu, poprawia kondycję wątroby

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Z powodzeniem można go dodawać do większości dań, by podkreślić ich smak i aromat. Szczypiorek, bo o nim właśnie mowa – nie tylko doskonale smakuje, ale jest również prawdziwą bombą witaminową. Co więcej – bez problemu można uprawiać go w domu na parapecie.

Szczypiorek może być skutecznym remedium na wiele dolegliwości
Szczypiorek może być skutecznym remedium na wiele dolegliwości123RF/PICSEL

Szczypiorek - właściwości odżywcze

Szczypiorek charakteryzuje się ostrym smakiem i w gastronomii uważany jest za świeżą przyprawę do wielu dań. Może być doskonałym dodatkiem do twarogu i jajek, ale również podbijać smak wielu mięs. Szczypiorek jest warzywem niskokalorycznym  - w 100 gramach znajduje się około 30 kalorii.

Szczypiorek jest warzywem prozdrowotnym z uwagi na zawartość wielu witamin i minerałów.  Jest on bardzo dobrym źródłem:

  • witaminy C, B1, B2, A, K
  • karotenu
  • kwasu foliowego
  • fosforu
  • żelaza
  • potasu
  • sodu
  • wapnia
  • magnezu i luteiny

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Regularne spożywanie szczypiorku:

  • usuwa toksyny z organizmu
  • zwiększa odporność, zapobiegając infekcjom wirusowym
  • oczyszcza układ pokarmowy
  • przyspiesza trawienie
  • przyspiesza gojenie się ran
  • poprawia kondycję wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • zapobiega zaparciom
Szczypiorek można uprawiać w domu
Szczypiorek można uprawiać w domu123RF/PICSEL

Ponadto szczypiorek dostarcza do organizmu porcję cennego błonnika, a liście tego warzywa posiadają właściwości redukujące stres oksydacyjny. Doskonale działa na bóle reumatyczne w postaci okładów, a świeżo pokrojony przynosi ulgę przy chrypce i suchym kaszlu, a także zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych w przypadku infekcji.

Kto nie powinien jeść szczypiorku?

Choć szczypiorek uznawany jest za warzywo prozdrowotne, to mimo to pewna grupa osób powinna zrezygnować z jego spożywania. Powinny od niego stronić osoby borykające się z:

  • zapaleniem woreczka żółciowego
  • zapaleniem trzustki
  • zapaleniem żołądka
  • wrzodami żołądka, jelit i dwunastnicy
  • nadkwasotą
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas