Jak poprawnie używać noży? Przeczytaj nasz poradnik i zgarnij profesjonalny zestaw kuchenny od Delikatesów Centrum
Artykuł sponsorowany
Wszyscy wiemy, jak wygląda i do czego służy nóż, ale czy mamy świadomość, jak należy go odpowiednio używać? W ramach akcji sieci sklepów Delikatesy Centrum – „Ożeż, co za noże!”, przygotowaliśmy krótki poradnik z najważniejszymi wskazówkami, dotyczącymi właściwego posługiwania się nożami. Sprawdź, czy wiesz, jak poprawnie ich używać!
Rodzaje noży - jak wybrać ten właściwy?
O ile nie jesteś profesjonalnym kucharzem, prawdopodobnie przeznaczenie kilku rodzajów noży nie jest ci do końca znane. Do czego może służyć ten dziwnie krótki i zakrzywiony nóż? Co można pokroić dużym i szerokim nożem Santoku? Niżej przedstawiamy krótką ściągę, dzięki której pozbędziesz się wątpliwości co do przeznaczenia rodzajów noży.
Nóż do warzyw
Jest mały i lekki, dzięki temu idealnie nadaje się do przycinania, obierania i szatkowania warzyw oraz ziół, ale także małych kawałków mięsa.
Nóż do obierania
Krótkie i zakrzywione ostrze będzie idealne do obierania, czyszczenia i garnirowania owoców oraz warzyw.
Nóż do mięsa
Jeśli chciałabyś pokroić mięso, najlepiej użyć do tego profesjonalnego noża, który ma wąskie i ostre ostrze. Idealniesprawdzi się przy porcjowaniu, cięciu chrząstek i krojeniu pieczeni.
Nóż do pieczywa
Wśród typów noży wyróżnia się też nóż do pieczywa. Ma specjalne ząbkowane ostrzeułatwiające krojenie chleba, z łatwością pokroisz nim też ciasto!
Nóż szefa kuchni
Rozpoznasz go po ostrzu zakrzywionym do góry. Dzięki niemu łatwo pokroisz, rozdrobnisz i poszatkujesz warzywa, zioła czy mięso.
Tradycyjny nóż kuchenny
To najbardziej uniwersalny rodzaj noża. Z pewnością Ci się przyda do krojenia ziół, cięcia warzyw, sera lub mięsa.
Nóż Santoku
Długi nóż o szerokim ostrzu - idealnie nada się m.in. do filetowania czy krojenia.
Myj nóż zaraz po wykorzystaniu!
Podstawowa zasada jest taka: nigdy nie zostawiaj brudnego noża w zlewozmywaku - zaschnięte resztki jedzenie zaszkodzą stali.
Zmywarka nie jest najlepszym sposobem na mycie noży
Tego typu sztućce lepiej jest myć ręcznie, a nie w zmywarce. Ten drugi sposób może bowiem przyczyniać się do ich szybszego stępienia się. Jeżeli jednak zdecydujesz się umyć nóż w zmywarce, najlepiej ułóż go w miejscu, w którym nie będzie on stykać się z innym przedmiotem, w szczególności innym sztućcem, by nie uszkodzić ostrza.
Noże lubią być suche
Wycieraj noże zaraz po umyciu. Najlepiej za pomocą ścierki albo ręcznika papierowego. Stal nie przepada za wilgocią!
Jak przechowywać noże?
Dla noży najlepiej przygotować specjalne magnetyczne listwy, które można kupić w wielu sklepach. Odpowiednie będzieteż bambusowe pudełko. Można również zaopatrzyć się w drewniane bloczki do wychowywania noży. Te proste rozwiązania, niewiążące się ze znacznymi kosztami, pomogą uchronić Twój sprzęt kuchenny przed szybkim stępieniem na skutek obijania się z innymi przedmiotami.
Ostrzenie noża - czy to konieczne?
Noże powinno ostrzyć się tylko wtedy, gdy... się stępią. Nie rób tego po każdym ich użyciu, jest to wręcz niewskazane! Gdy kupujesz nóż, zawsze zwracaj uwagę na stopień jego twardości. Dlaczego? Im ostrze jest twardsze, tym dłużej będzie służyło, a tym samym rzadziej będziesz musiał je ostrzyć. Jeśli już musisz naostrzyć nóż - najlepiej używać do tego specjalnej ostrzałki ze stali, którą na pewno dostaniesz w sklepie. Po całym zabiegu spłucz nóż gorącą wodą i osusz.
"Akcja kolekcjonerska Ożeż, co za noże!"
Profesjonalne noże to spore ułatwienie w kuchni. Dużo łatwiej jest pokroić warzywa, porcjować mięso czy pokroić świeży chleb, kiedy mamy do tego odpowiednie narzędzia. Teraz możesz mieć cały zestaw profesjonalnych noży w prostszy i tańszy sposób, niż przypuszczasz. W ramach akcji - "Ożeż, co za noże!" możesz je mieć już za 1 grosz. Wystarczy, że robiąc zakupy w sklepach Delikatesy Centrum lub Mila zeskanujesz przy kasie swoją Delikartę. Punkty automatycznie będą zasilać Twoje wirtualne konto, a Ty będziesz mógł odebrać profesjonalne noże marki Carl Schmidt Sohn już za 1 grosz. To sprzęt, który charakteryzuje się perfekcyjnym naostrzeniem, kutą stalą nierdzewną i ergonomicznym uchwytem. Dzięki swojemu solidnemu wykonaniu będzie nie tylko świetnie służyć w kuchni, ale też stanowić piękną ozdobę!
O co chodzi?
Zasady akcji są banalnie proste! Chcesz mieć zestaw profesjonalnych noży? Zbieraj punkty!
W ramach akcji "Ożeż, co za noże" każdy uczestnik, który z użyciem Delikarty zrobi zakupy za minimum 40 zł otrzymuje punkty. Każdemu kupującemu przysługują również dodatkowe punkty za zakup premiowanych produktów wyszczególnionych w regulaminie akcji kolekcjonerskiej, który można znaleźć na stronie https://www.delikarta.pl/noze. Podczas jednych zakupów w sklepie można zdobyć maksymalnie 20 punktów.
Każda osoba, która nie posiada Delikarty, a chciałaby wziąć udział w akcji kolekcjonerskiej, w każdej chwili może wyrobić w danym sklepie kartę, na którą będzie mogła zbierać następnie punkty w ramach akcji "Ożeż, co za noże!".
Ile trzeba mieć punktów, żeby uzbierać na noże?
- 8 punktów - możesz wymienić na wybrany nóż w promocyjnej cenie. Więcej informacji o cenach promocyjnych znajdziesz w regulaminie.
- 30 punktów - dopłacając 1 grosz możesz mieć nóż do warzyw 9 cm lub nóż do obierania 9 cm
- 35 punktów - dopłacając 1 grosz możesz mieć nóż kuchenny 13 cm
- 40 punktów - dopłacając 1 grosz możesz mieć nóż do mięsa 20 cm lub nóż do pieczywa 20 cm
- 45 punktów - dopłacając 1 grosz możesz mieć nóż szefa kuchni 20 cm lub nóż Santoku 18 cm
Punkty w ramach akcji sieci Delikatesy Centrum można zbierać od 8 października 2020 roku do 27 stycznia 2021 roku. Produkty za zebrane punkty można odbierać w wybranych sklepach sieci Delikatesy Centrum oraz sieci Mila. Odbiór nagród odbywa się do 3 lutego 2021 roku lub do wyczerpania zapasów. Więcej informacji o kolekcjonerskiej akcji - "Ożeż, co za noże!" - znajdziesz na stronie https://www.delikarta.pl/noze.