Babka szafranowa

Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli.

Składniki na 12 porcji:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 25 dag masła
  • 30 ml spirytusu po szczypcie szafranu i soli
  • tłuszcz i mąka do formy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź

2. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób ciasto. Pod koniec dolej masło oraz szafran. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ładnie wyrośnie, ponownie je zagnieć.

3. Formę posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Przykryj i pozostaw w cieple, aby podrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz 50 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem i podawaj z konfiturą z wiśni.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje