Reklama

Reklama

Ekspresowy tort naleśnikowy

Dzieci pokochają ten deser!

Składniki dla: ok. 30 sztuk

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 4–5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki - krem czekoladowy

  • 400 g namoczonych we wrzącej wodzie daktyli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)

Składniki - dekoracja

  • 2 garści świeżych truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię, natłuść ją i smaż placki do wyczerpania ciasta, dodając odrobinę tłuszczu przed każdym naleśnikiem. Namoczone daktyle zblenduj razem z kakao i mlekiem. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka i jeszcze raz wymieszaj całość. Gotowe placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec udekoruj tort resztą kremu, płatkami migdałowymi i owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje