Gofry z twarożkiem

Dzieci je uwielbiają.

Gofry mogą mieć kształt serca
Gofry mogą mieć kształt serca123RF/PICSEL

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko wymieszaj z żółtkami, gęstą kwaśną śmietaną oraz olejem.

2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do płynnych składników, zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek.

3. Domową gofrownicę (np. w kształcie serduszek) posmaruj tłuszczem. Porcjami nakładaj przygotowane ciasto i smaż jasnozłote gofry. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.

4. Twaróg połącz z posiekanymi rzodkiewkami (2 odłóż) i kilkoma gałązkami szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Połowę gofrów posmaruj pastą, przykryj resztą wafli. Powstałe kanapeczki obłóż plasterkami szynki. Ozdób resztą rzodkiewek, pomidorkami i szczypiorkiem.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas