Gofry z twarożkiem
Dzieci je uwielbiają.
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko wymieszaj z żółtkami, gęstą kwaśną śmietaną oraz olejem.
2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do płynnych składników, zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek.
3. Domową gofrownicę (np. w kształcie serduszek) posmaruj tłuszczem. Porcjami nakładaj przygotowane ciasto i smaż jasnozłote gofry. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
4. Twaróg połącz z posiekanymi rzodkiewkami (2 odłóż) i kilkoma gałązkami szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Połowę gofrów posmaruj pastą, przykryj resztą wafli. Powstałe kanapeczki obłóż plasterkami szynki. Ozdób resztą rzodkiewek, pomidorkami i szczypiorkiem.