Na święta - tradycyjne ciasto podane inaczej
Tradycyjne ciasto na święta można podać inaczej niż krojąc je jak chleb - Rozdzielić na elementy, zrobić osobno mus, dodać kruchy spód, wzbogacić piękną dekoracją - mówi mistrz cukiernictwa Michał Iwaniuk. Laikom radzi sięgnąć po sprawdzony przepis babci.
Michał Iwaniuk, mistrz cukiernictwa oraz szef cukierni i czekoladziarni w jednym z warszawskich hoteli, przyznaje, że jeśli chodzi o tradycję w okresie świątecznym to jest ona zachowana.
- Zawsze kupujemy makowce, pierniki, baby czy keksy - wylicza PAP Life Iwaniuk.Mistrz cukiernictwa zauważa, że te słodkości zawsze podawane są w tradycyjny sposób. Przyznaje też, że cukiernicy mają większe pole do popisu, jeśli chodzi o serwowanie ciast w tzw. monoporcjach, czyli jako ciastko do kawy - mogą podać je w inny sposób niż ciasto tradycyjne, które zazwyczaj kroi się jak chleb, na kromki.
Jednak są pewne triki, które łakociom na stole pozwolą nadać nowoczesnego charakteru.
- Ciasto można podać w bardzo fajny sposób rozdzielając je na elementy, można osobno zrobić mus, dodać jakiś kruchy spód czy wzbogacić je piękną dekoracją. Można też po prostu rozbić, przykładowo piernik, na elementy pierwsze i każdy z nich podać osobno - sugeruje PAP Life Iwaniuk.Propozycją mistrza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem, a chciałaby zrobić w domu coś fajnego na święta jest sięgnięcie po recepturę babci albo mamy.
- W ten sposób najlepiej jest zaskoczyć gości tym wyrobem, bo na pewno jest to wyrób sprawdzony. Zawsze mamy tą osobę gdzieś tam pod ręką czy na telefonie, której można się dopytać o szczegóły i produkt zawsze wyjdzie fajny - kwituje Iwaniuk. (PAP Life)