Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki posiekanych ziół (np. natki, koperku)
- ok. 100 ml oliwy do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Kaszę wystudź.
2. Rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj cukinię i marchewkę. Warzywa smaż ok. 5 minut.
3. Zimną kaszę wymieszaj z jajkiem i otrębami. Dodaj usmażone warzywa oraz zioła. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
4. Z masy uformuj placki. Na patelni porcjami rozgrzewaj resztę oliwy, wkładaj placki i smaż je na rumiano (w sumie ok. 10 minut). Podawaj np. z surówką z buraczków i kozim serem. Udekoruj np. rzeżuchą.