Reklama

Reklama

Smakołyki na Dzień Dziecka: pięć inspiracji na wspólne świętowanie

Dzień Dziecka zbliża się wielkimi krokami. Oczywiście nie może zabraknąć prezentów, ale jeszcze wspanialsze niż wymarzona zabawka będzie wspólne świętowanie. Przygotujmy razem imprezę pełną smakołyków, które zachwycą dziecięce podniebienia.

Artykuł z ekspozycją partnera

Jeśli jako rodzice lubimy w wychowaniu dzieci łączyć przyjemne z pożytecznym i uczyć poprzez zabawę, to wspólne gotowanie jest czynnością, która nadaje się do tego idealnie. Co prawda wymaga ono od nas cierpliwości i musimy się liczyć z tym, że po wszystkim będziemy mieć w kuchni bałagan. Podczas gotowania warto więc korzystać z rozwiązań, które ułatwią utrzymanie porządku. Należy do nich przede wszystkim nieprzywieralna powłoka, która znacznie przyspieszy proces sprzątania i ułatwi przygotowanie smakołyków. Świetnie sprawdzi się np. powłoka greblonowa - takie rozwiązanie znajdziemy w gofrownicach polskiej marki Dezal.

Reklama

Gotowanie jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Rozwija kreatywność, motorykę, samodzielność, jest okazją do zastosowania matematyki w życiu codziennym, a także - po prostu zbliża do siebie rodzinę. Dlatego imprezę z okazji Dnia Dziecka przygotujmy razem. To proste, wystarczy, że postawimy na łatwe przepisy. Stół zastawiony ulubionymi smakołykami przyrządzonymi z pomocą rodziców z pewnością przyniesie najmłodszym mnóstwo satysfakcji, a dzień nabierze aury wyjątkowości.

Budyń

Większość dzieci (i dorosłych także) kocha ten prosty deser. Nie potrzebujemy budyniu z paczki, z dostępnych w niemal każdym domu składników możemy przygotować go sami. Zajmie nam to nie więcej niż 10 minut.

Wlewamy do rondelka półtora kubka mleka, a następnie wypełniamy kubek jeszcze do połowy i wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy mąkę z mlekiem tak, by w masie nie było żadnych grudek. Rondelek stawiamy na ogniu, dodajemy dwie łyżki cukru trzcinowego i jedną łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią oraz jedną łyżeczkę masła. Kiedy cukier zacznie się topić, wlewamy masę z mąką. Intensywnie mieszamy, by budyń wyszedł jednolity. Gdy zgęstnieje, rozlewamy go do miseczek. Na końcu możemy przyozdobić go owocami lub dżemem. 

Jaglanka

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Warto więc przemycać ją do diety dziecka. Jeśli do jaglanki dodamy miodu i świeżych owoców, a w dodatku przygotujemy ją wspólnie, najmłodsi z pewnością zjedzą ją ze smakiem.

Wsypujemy pół szklanki kaszy jaglanej na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka i zalewamy dwoma szklankami mleka. Stawiamy garnek na ogniu, a gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 12 minut, mieszając co jakiś czas, by kasza się nie przypaliła. Powinna wchłonąć mleko. Następnie wykładamy ją do miseczek, dodajemy miodu i ulubionych owoców.

Gofry

Kolejną przekąską, którą warto wspólnie przyrządzić z okazji Dnia Dziecka, są gofry. Najmłodsi je kochają. Jak przygotować gofry? To bardzo proste. Najpierw musimy przyrządzić ciasto. Zdrowszą alternatywą tego zwykłego będzie ciasto marchewkowe. Do miski wsypujemy cztery szklanki mąki, trzy łyżki cukru, szczyptę soli, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i tyle samo przyprawy do pierników. Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy trzy jajka, trzy łyżki oleju i cztery szklanki mleka. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Na koniec ścieramy malakserem dwie marchewki, wyciskamy z nich sok i dodajemy wiórki do ciasta. Mieszamy wszystkie składniki i rozlewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. By gofry wyszły chrupiące i równomiernie się dopiekły, urządzenie powinno utrzymywać temperaturę pieczenia przez cały czas pracy. Na tę cechę położono nacisk w gofrownicach marki Dezal.

Pierogi z borówkami

Nieco bardziej czasochłonne jest przygotowanie pierogów, jednak dzieci je kochają, więc nie może ich zabraknąć podczas wspólnego świętowania. Jak przygotować pierogi, by ciasto było delikatne, a nadzienie słodkie?

Do miski wsypujemy pół kilograma mąki pszennej tortowej. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy ćwierć kostki miękkiego masła, szczyptę soli i kubek wody. Całość wyrabiamy ręcznie najpierw w misce, a gdy składniki się połączą, przenosimy się na stolnicę. Pamiętajmy o podsypaniu jej mąką. Oczywiście ciasto możemy również wyrobić i rozwałkować, korzystając z robota kuchennego. Gotowe ciasto wsadzamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Borówki myjemy i dokładnie oczyszczamy. Strzepujemy nadmiar wody i zasypujemy owoce trzema łyżkami drobnego cukru trzcinowego lub miodu. Dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek i wałkujemy je na cienki placek. Szklanką lub specjalną foremką wycinamy kółka, które następnie nadziewamy borówkami i sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze cztery minuty.

Naleśniki

Do uwielbianych przez dzieci dań należą również naleśniki. Jeśli chcemy dla odmiany przygotować coś wytrawnego, polecamy nadzienie z twarogu i jogurtu.

Wsypujemy do miski jedną szklankę mąki pszennej, dodajemy dwa jajka, ¾ szklanki wody gazowanej i szczyptę soli. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Następnie wlewamy na patelnię naleśnikową odrobinę oleju roślinnego. Gdy już mocno się rozgrzeje i wlewamy chochlą porcję ciasta. Naleśnik powinien wyjść dość cienki. Przy pomocy łopatki przewracamy go na drugą stronę i po chwili zsuwamy go na talerz. Jak przygotować nadzienie twarogowe? Do 150 g chudego twarogu dodajemy trzy łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli i garść prażonych ziaren słonecznika. Mieszamy wszystkie składniki. Smarujemy farszem naleśniki i zwijamy je w rulon.    

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy