Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

Idealnie nada się na prezent!

Czekolada ze śliwkami
Czekolada ze śliwkamimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas