Z kruszonką

Rozpływa się w ustach.

Składniki na 10-12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 400 g mąki 
  • 120 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g)
  • cukier waniliowy (opakowanie)
  • szczypta soli.

Dodatkowo: 

  • 700 g oczyszczonego rabarbaru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i pokrojone masło. W kubku wymieszaj żółtka ze śmietaną, dodaj do mąki, posiekaj nożem. Krótko wyrób, do 1/3 ciasta dodaj 1 łyżkę mąki, ponownie szybko zagnieć i włóż do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.

2. Beza: ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wtedy wsyp budyń, wymieszaj. Rabarbar pokrój na kawałki (2-3 cm) i posyp cynamonem, wymieszaj.3. Większą część ciasta rozłóż na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułóż rabarbar, na nim - pianę, a na nią zetrzyj schłodzoną 1/3 część ciasta. Piecz w 180°C ok. 45 min.

Czas przygotowania: 40 minut, pieczenie 40 minut


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje