Z kruszonką
Rozpływa się w ustach.
Składniki na 10-12 porcji:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 120 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g)
- cukier waniliowy (opakowanie)
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 700 g oczyszczonego rabarbaru
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i pokrojone masło. W kubku wymieszaj żółtka ze śmietaną, dodaj do mąki, posiekaj nożem. Krótko wyrób, do 1/3 ciasta dodaj 1 łyżkę mąki, ponownie szybko zagnieć i włóż do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.
2. Beza: ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wtedy wsyp budyń, wymieszaj. Rabarbar pokrój na kawałki (2-3 cm) i posyp cynamonem, wymieszaj.3. Większą część ciasta rozłóż na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułóż rabarbar, na nim - pianę, a na nią zetrzyj schłodzoną 1/3 część ciasta. Piecz w 180°C ok. 45 min.
Czas przygotowania: 40 minut, pieczenie 40 minut