Reklama

Reklama

Tarta z groszkiem

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło.

Składniki na 8 porcji:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag zimnego masła
  • 4 jajka
  • 40 dag zielonego groszku
  • 20 dag sera feta
  • 150 ml gęstej śmietany kremówki
  • sól
  • biały pieprz
  • suszona bazylia oraz mięta
  • tłuszcz do formy

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew. dolej 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 30 minut. Groszek opłucz, wsyp na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wystudź.

2. Fetę utrzyj ze śmietaną i pozostałymi jajkami. Zimny groszek zmiksuj. Wymieszaj go z masą serową. Przypraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i miętą.

3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozsmaruj farsz. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje