Babka piaskowa - Daria

<b>Składniki: </b>1 kostka masła lub margaryny (25dag), 1 szklanka cukru, 10 czubatych łyżek mąki, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

1. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijać jajka (jeśli chcemy, aby ciasto było pulchniejsze, można rozdzielić jajka, do masy dodać żółtka, a dopiero potem ubite białka).

2. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy, delikatnie wymieszać.

3. Nasmarować tłuszczem podłużną formę. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię.

4. Piec ciasto na złoty kolorek( ok 1 i 1/4 godz.) w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 175 stopni (formę wstawić na najniższy poziom piekarnika).

Życzę wszystkim smacznego, cisto jest naprawdę smaczne:) Pozdrawiam:)

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas