Zupa z łososia i krewetek na ostro - Suzie25

Składniki: 600 g łososia surowego, cytryna, 500 g krewetek, świeży imbir, 4 - 5 świeżych mandarynek, opakowanie tartej papryczki chili, 2 świeże papryczki chili, sól, pieprz, kiełki słonecznika , makaron sojowy, sos sojowy, sos ostrygowy i ocet ryżowy, marchew, por, seler naciowy.

Wykonanie:

Ugotować bulion rybny z 300 g łososia z włoszczyzną w 2 l wody na wolnym ogniu. Mandarynki obrać ze skórki i białej błonki (nadaje gorycz zupie jeśli się jej nie usunie), dodać do bulionu miąższ z mandarynek i papryczkę chili oraz plaster imbiru grubości 1,5 cm obrany ze skórki, gotować na małym ogniu 20 min.

Następnie pokroić resztę łososia w plastry 2 cm na 4 cm i wrzucić do zupki wraz z krewetkami na 5 minut. Po 5 minutach odcedzić wszystko, zupkę przelać do garnka, a z durszlaka wybrać plastry ryby i krewetki. Dodać do zupy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu ostrygowego, 5 kropli octu ryżowego i sok z całej cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie miseczki ułożyć kiełki słonecznika, makaron sojowy, kawałki świeżego miąższu z mandarynki, 4 - 5 krewetek i plaster gotowanej rybki, zalać zupką i smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas