Tabbouleh – zabieram cię do Libanu

Wiosenna aura nie rozpieszcza, tęsknimy za słońcem i swobodą podróżowania. Antidotum na te smutki może być pyszna sałatka, rodem z Libanu. Sprawdź - bez trudu wyczarujesz ją w swojej kuchni. Składniki są dostępne w każdym polskim sklepie. Tabbouleh wygrywa prostotą wykonania i prawdziwą symfonią smaków, w każdym kęsie.

article cover

Tabbouleh – zabieram cię do Libanu

Ostatnio jadłam tabbouleh, do którego kucharz dodał grillowane kawałki bakłażana i nasiona granatu. Nie trzymaj się sztywno cudzego scenariusza. Eksperymentuj. Kuchenne podróże mogą nas uratować przed marazmem, w który wielu z nas popadło w ostatnich miesiącach. Smaki budzą zmysły. Nie chodzi o objadanie się bez umiaru, ale kosztowanie nowości. Póki co to najbezpieczniejszy sposób podróżowania po świecie.   

Ewa Koza, mamsmak.com
Chcesz zrobić ją po raz pierwszy? Przygotuj:  
- 50 gramów kaszy bulgur,  
- duży pęczek natki,  
- mały pęczek szczypiorku,  
- dużego pomidora,  
- sok z całej cytryny,  
- sól i pieprz,  
- trzy łyżki oliwy z oliwek.  

Ugotowaną kaszę przełóż do dużej, szklanej miski, dodaj umytą i posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostki pomidora, sok z cytryny i przyprawy. Odstaw na chwile, żeby składniki się przegryzły i gotowe. Tabbouleh mógłby startować w konkursie na najsmaczniejsze i jednocześnie najszybsze w wykonaniu danie. Nie sposób odmówić mu też cennych walorów odżywczych.
Wiosną i latem nie szczędźmy zieleniny, nie tylko natki, szczypiorku. Dodatkiem, obok intensywnej mięty, mogą być listki świeżej bazylii. Świetnie komponuje się z tym zestawem również rzodkiewka i świeżo mielony kumin rzymski. Sałatka tak skutecznie budzi zmysł węchu, że do jedzenia zabierają się nawet najbardziej wybredni.
Danie jest bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Istnieje wiele odmian tabbouleh. Głównymi składnikami wersji klasycznej są: duża ilość natki pietruszki, kasza bulgur, pomidory, szczypiorek, oliwa i cytryna. Warto żonglować składnikami – adekwatnie do pory roku. Zimą pomidory zamieńmy na pomidorki koktajlowe, a szczypiorek na listki świeżej mięty. Najlepiej sprawdzi się, wyjątkowo intensywna w smaku i aromacie, mięta pieprzowa.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}