Suszone owoce – nie tylko zamiennik słodyczy. Jakie mają zalety?

Suszone owoce często kojarzą nam się ze zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Są smaczne, słodkie i idealne do podjadania w wolnej chwili. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele innych korzyści niosą ze sobą? Znając ich zalety, spojrzymy na suszone owoce z zupełnie innej perspektywy.

W suszonych owocach można znaleźć magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B
W suszonych owocach można znaleźć magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B.

Prezentacja partnera

Suszone owoce zachowują większość wartości odżywczych świeżych odpowiedników. Są bogatym źródłem błonnika. Zawierają również mnóstwo witamin i minerałów. W suszonych owocach można znaleźć magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B. Nie można zapominać także o antyoksydantach, które są obecne w suszonych owocach, zwłaszcza w rodzynkach, śliwkach czy morelach. [1]

Ale jak to z wieloma produktami bywa, kluczem jest umiar. Suszone owoce, chociaż pełne zalet, są też źródłem cukrów[2]. Dlatego, choć są świetnym zamiennikiem dla słodyczy, warto jeść je z umiarem i pamiętać o włączeniu do diety także innych produktów pełnych wartości odżywczych.

Dlaczego warto wybrać suszone owoce BIO?

Coraz więcej osób podczas zakupów spożywczych uważnie czyta etykiety poszczególnych produktów. To bardzo dobrze, gdyż w ten sposób stajemy się świadomi potencjalnego wpływu konsumowanej przez nas żywności na nasz organizm, a także na środowisko. Dotyczy to również suszonych owoców, ponieważ niektóre z nich mogą być dodatkowo słodzone lub zawierać konserwanty.

Owoce, które zawierają oznaczenie BIO (zamiennie także EKO lub ORGANIC), mają na swojej etykiecie symbol Euroliścia. Jest to znak europejskiego rolnictwa ekologicznego, przyznawany przez Komisję Europejską wyrobom pochodzącym z certyfikowanych upraw. Stosuje się w nich wyłącznie naturalne metody hodowli zwierząt i uprawy roślin. W ten sposób mamy gwarancję, że produkowana żywność jest wolna od syntetycznych pestycydów, herbicydów, fungicydów, sztucznych nawozów i GMO.

Suszone owoce, chociaż pełne zalet, są też źródłem cukrów
Suszone owoce, chociaż pełne zalet, są też źródłem cukrów.

Korzyści z upraw ekologicznych odczuwa nie tylko konsument — mają one zdecydowanie mniej negatywny wpływ na środowisko. Promują bioróżnorodność, dbałość o glebę oraz zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi.

Owoce suszone BIO kupimy nie tylko w specjalistycznych sklepach stacjonarnych, ale także w internecie, na stronach, które gwarantują wysoką jakość oraz popularyzują żywność BIO z certyfikatem Euroliścia. Wielu producentów wprowadza w życie tzw. ekologię krótkich dróg. Sprowadzają surowce bezpośrednio od ekologicznych rolników, a następnie gotowe produkty dostarczają od razu do sklepów z żywnością ekologiczną lub klientów online, minimalizując w ten sposób ślad węglowy.

.

Prezentacja partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas