Reklama

Reklama

Jesień ze smakiem

Jesienne rozgrzewacze, które zrobisz w parę chwil

Nadeszły chłodne i deszczowe dni. Wracamy do domu zmarznięci i przemoknięci, jedyne więc, o czym marzymy, to okryć się grubym kocem, zjeść ciepłą i sycącą zupę, a następnie napić się rozgrzewającego napoju. Z okazji jesiennej słoty przygotowaliśmy zestaw przepisów, które można wykonać w parę chwil, a z pewnością poprawią nam nastrój.

Zupa grzybowa

Wśród przepisów oczywiście nie mogło zabraknąć zupy grzybowej - dania, które wręcz kojarzy się ze złotą polską jesienią. Maślaki, borowiki, podgrzybki - korzystajmy z nich, póki są dostępne w sklepach i w lasach!

Składniki

  • 750 ml wody
  • 1 opakowanie zupy borowikowej Jak u Mamy Winiary
  • 1 cebula
  • 2 świeże grzyby
  • garść pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany

Reklama

Przygotowanie:

Wlewamy do garnka 750 ml zimnej wody. Dokładnie rozpuszczamy w niej zawartość opakowania. Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania, następnie pozostawiamy jeszcze pięć minut na ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Topimy masło i smażymy cebulę z grzybami. Gotową zupę wlewamy do miseczek, dekorujemy podsmażonymi grzybami, cebulą, posiekaną pietruszką i łyżeczką śmietany.

Krupnik

Krupnik to - obok rosołu - najlepsza zupa po którą sięgamy w przypadku gorszego samopoczucia. Gdy tylko łapie nas katar lub gorączka zatrzyma nas w łóżku, koniecznie zjedźmy jedną z nich. Nie dość, że rozgrzewają od środka, to są lekkostrawne i zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Składniki

  • 1 opakowanie Krupniku Polskiego Nasza Specjalność Winiary
  • pierś z kurczaka (ok. 250g)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń i trochę natki)

Przygotowanie:

Do garnka nalewamy litr zimnej wody i stawiamy go na ogniu. Wrzucamy do niego pierś z kurczaka i czekamy, aż woda się zagotuje (z powierzchni zbieramy pojawiającą się pianę, tzw. szumowiny). Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Do gotującego się w bulionie kurczaka dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy zupę aż będą niemal miękkie. Krupnik Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 500 ml wody i dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy przez ok. 7 minut. Na koniec ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę przyozdabiamy siekaną pietruszką.

Rozgrzewające mleko po indyjsku

Najważniejszym składnikiem tego napoju jest kurkuma - roślina o cudownym działaniu rozgrzewającym. Ten pochodzący z dalekich Indii napój nie tylko rozgrzeje, ale również postawi na nogi, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jak go wykonać?

Składniki

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy (może być też kurkuma w proszku)
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 cm imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Jeśli używamy kurkumy sproszkowanej, najpierw gotujemy niewielką ilość wody i dodajemy do niej proszku. Gotujemy kurkumę przez pięć minut. Jeśli używamy pasty, pomijamy ten krok. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Gotujemy mleko, dodajemy do niego kurkumy, imbiru, cynamonu i pieprzu. Na koniec rozpuszczamy miód. Napar jest gotowy do wypicia.

Dyniowe latte

Pumpkin Spice Latte zawojowało wszystkie modne kawiarnie już parę lat temu. Na szczęście miłośnicy tego rozgrzewającego napoju nie muszą ruszać się z domu, by cieszyć się jego jesiennym smakiem. Jak wykonać kawę samodzielnie?

Składniki

  • 1 espresso
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki syropu korzennego (można zastąpić syropem klonowym lub miodem)
  • 1 łyżka puree z dyni
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2-3 goździki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do puree z dyni dodajemy syropu lub miodu, przyprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Wlewamy 2-3 łyżki mleka i podgrzewamy masę. Następnie przelewamy ją do wysokiej szklanki. Robimy espresso, a mleko podgrzewamy i spieniamy dyszą parową (lub spieniaczką). Spienione mleko wlewamy na dyniową masę, na koniec dodajemy kawę. Napój można udekorować bitą śmietaną.

Napar z imbiru

Imbir ma charakterystyczny ostry smak, który natychmiast rozgrzewa organizm. Świetnie komponuje się z innymi rozgrzewającymi przyprawami oraz z cytryną lub limonką. Jak przygotować jesienny napar z imbirem?

Składniki

  • 250 ml wody
  • ¼ limonki
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do garnka i stawiamy na ogniu. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy go do wody wraz z anyżem, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Gotujemy przez około ośmiu minut. Napar wlewamy do kubka, a na koniec wrzucamy ćwiartkę limonki i słodzimy miodem.   

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama