Jesienne rozgrzewacze, które zrobisz w parę chwil
Nadeszły chłodne i deszczowe dni. Wracamy do domu zmarznięci i przemoknięci, jedyne więc, o czym marzymy, to okryć się grubym kocem, zjeść ciepłą i sycącą zupę, a następnie napić się rozgrzewającego napoju. Z okazji jesiennej słoty przygotowaliśmy zestaw przepisów, które można wykonać w parę chwil, a z pewnością poprawią nam nastrój.
Zupa grzybowa
Wśród przepisów oczywiście nie mogło zabraknąć zupy grzybowej - dania, które wręcz kojarzy się ze złotą polską jesienią. Maślaki, borowiki, podgrzybki - korzystajmy z nich, póki są dostępne w sklepach i w lasach!
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka 750 ml zimnej wody. Dokładnie rozpuszczamy w niej zawartość opakowania. Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania, następnie pozostawiamy jeszcze pięć minut na ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Topimy masło i smażymy cebulę z grzybami. Gotową zupę wlewamy do miseczek, dekorujemy podsmażonymi grzybami, cebulą, posiekaną pietruszką i łyżeczką śmietany.
Krupnik
Krupnik to - obok rosołu - najlepsza zupa po którą sięgamy w przypadku gorszego samopoczucia. Gdy tylko łapie nas katar lub gorączka zatrzyma nas w łóżku, koniecznie zjedźmy jedną z nich. Nie dość, że rozgrzewają od środka, to są lekkostrawne i zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
Przygotowanie:
Do garnka nalewamy litr zimnej wody i stawiamy go na ogniu. Wrzucamy do niego pierś z kurczaka i czekamy, aż woda się zagotuje (z powierzchni zbieramy pojawiającą się pianę, tzw. szumowiny). Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Do gotującego się w bulionie kurczaka dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy zupę aż będą niemal miękkie. Krupnik Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 500 ml wody i dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy przez ok. 7 minut. Na koniec ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę przyozdabiamy siekaną pietruszką.
Rozgrzewające mleko po indyjsku
Najważniejszym składnikiem tego napoju jest kurkuma - roślina o cudownym działaniu rozgrzewającym. Ten pochodzący z dalekich Indii napój nie tylko rozgrzeje, ale również postawi na nogi, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jak go wykonać?
Przygotowanie:
Jeśli używamy kurkumy sproszkowanej, najpierw gotujemy niewielką ilość wody i dodajemy do niej proszku. Gotujemy kurkumę przez pięć minut. Jeśli używamy pasty, pomijamy ten krok. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Gotujemy mleko, dodajemy do niego kurkumy, imbiru, cynamonu i pieprzu. Na koniec rozpuszczamy miód. Napar jest gotowy do wypicia.
Dyniowe latte
Pumpkin Spice Latte zawojowało wszystkie modne kawiarnie już parę lat temu. Na szczęście miłośnicy tego rozgrzewającego napoju nie muszą ruszać się z domu, by cieszyć się jego jesiennym smakiem. Jak wykonać kawę samodzielnie?
Przygotowanie:
Do puree z dyni dodajemy syropu lub miodu, przyprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Wlewamy 2-3 łyżki mleka i podgrzewamy masę. Następnie przelewamy ją do wysokiej szklanki. Robimy espresso, a mleko podgrzewamy i spieniamy dyszą parową (lub spieniaczką). Spienione mleko wlewamy na dyniową masę, na koniec dodajemy kawę. Napój można udekorować bitą śmietaną.
Napar z imbiru
Imbir ma charakterystyczny ostry smak, który natychmiast rozgrzewa organizm. Świetnie komponuje się z innymi rozgrzewającymi przyprawami oraz z cytryną lub limonką. Jak przygotować jesienny napar z imbirem?
Przygotowanie:
Wlewamy wodę do garnka i stawiamy na ogniu. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy go do wody wraz z anyżem, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. Gotujemy przez około ośmiu minut. Napar wlewamy do kubka, a na koniec wrzucamy ćwiartkę limonki i słodzimy miodem.
Artykuł z ekspozycją partnera