Przygotowanie świąt to zadanie trudne i czasochłonne. Ci, którzy mają po raz pierwszy sami przyrządzić wszystkie potrawy, mogą poczuć się przytłoczeni ogromem pracy. Dlatego przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnych świątecznych potraw w wersji uproszczonej.
Barszcz czerwony
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy warzywa, następnie je kroimy. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Stawiamy na ogień bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, a następnie podsmażone warzywa. Dodajemy fasolę, obrany ząbek czosnku oraz przyprawy.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Na końcu dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Śmietanę i koperek dodajemy tuż przed podaniem, do zupy rozlanej na talerze.