Reklama

Reklama

Pierwsze święta na swoim. Proste przepisy na bożonarodzeniowe klasyki

Przygotowanie świąt to zadanie trudne i czasochłonne. Ci, którzy mają po raz pierwszy sami przyrządzić wszystkie potrawy, mogą poczuć się przytłoczeni ogromem pracy. Dlatego przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnych świątecznych potraw w wersji uproszczonej.

Barszcz czerwony

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 litry bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
  • ½ pęczka koperku

Reklama

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy warzywa, następnie je kroimy. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Stawiamy na ogień bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, a następnie podsmażone warzywa. Dodajemy fasolę, obrany ząbek czosnku oraz przyprawy.

Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Na końcu dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Śmietanę i koperek dodajemy tuż przed podaniem, do zupy rozlanej na talerze.

INTERIA.PL

Reklama