Pierwsze święta na swoim. Proste przepisy na bożonarodzeniowe klasyki
Przygotowanie świąt to zadanie trudne i czasochłonne. Ci, którzy mają po raz pierwszy sami przyrządzić wszystkie potrawy, mogą poczuć się przytłoczeni ogromem pracy. Dlatego przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnych świątecznych potraw w wersji uproszczonej.
Barszcz czerwony
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy warzywa, następnie je kroimy. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Stawiamy na ogień bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, a następnie podsmażone warzywa. Dodajemy fasolę, obrany ząbek czosnku oraz przyprawy.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Na końcu dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Śmietanę i koperek dodajemy tuż przed podaniem, do zupy rozlanej na talerze.
Sałatka ze śledzia z jabłkami i ziemniakami
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. W tym czasie oczyszczamy cebulę i kroimy na piórka i wrzucamy do miski na sałatkę, dodajemy umytą rukolę oraz pokrojone na kawałki marynowane śledzie. Obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, a następnie na talarki i dorzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy ostudzone ziemniaki. Całość pokrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oleju i musztardy dijon. Doprawiamy pieprzem i solą.
Dorsz na pierzynce z batatów
Przygotowanie:
Bataty obieramy i gotujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy, aż staną się całkowicie miękkie. Por drobno siekamy i podsmażamy. Odcedzamy wodę z batatów, wrzucamy podsmażonego pora, dolewamy mleka i blendujemy na gładką masę. Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy z obydwu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy kurkumą i papryką. Wykładamy na talerz puree z batatów, na nie kładziemy kawałek dorsza.
Pierogi z grzybami i kapustą
Przygotowanie:
Grzyby myjemy, wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy je na noc, by zmiękły.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, równomiernie posypujemy ją solą. Na środku kopca robimy dziurkę i stopniowo wlewamy do niej wodę. Powoli mieszamy wodę z mąką, dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Wsadzamy je do miski, przykrywamy ją i odstawiamy na bok.
Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przelewamy do garnka i gotujemy. Do wywaru dodajemy pokrojoną marchewkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę gotujemy przez około 45 minut w oddzielnym garnku w 300 ml wody. W międzyczasie smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy kapusta zmięknie, dokładnie odciskamy z niej wodę. Odcedzamy również grzyby i marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki i siekamy je bardzo drobno. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto na placek grubości 1-2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy nadzienie łyżeczką. Sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Wyciągamy je łyżką durszlakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Chlebek piernikowy
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego miodu i masła. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę oraz sól. Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy do nich ostudzone mleko. Miksujemy całość parę minut. Dodajemy jajko i miksujemy, aż masa zrobi się całkowicie gładka. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy. Wypełniamy ją ciastem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
***
Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!
ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.
Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!
Zobacz również: