Reklama

Reklama

Święta z Sokołowem

Pierożki, paszteciki, krokiety: szukamy najlepszych farszów

Zbliżają się święta, a to okres szczególny pod względem kulinarnym. Stawiamy na tradycyjne potrawy, których na co dzień nie mamy czasu przygotowywać. Wśród nich można wymienić różnego rodzaju nadziewane pierożki, paszteciki czy krokiety. Wykonamy je z mięsem lub farszem wegetariańskim. Przygotowaliśmy przegląd najsmaczniejszych nadzień.

Nadzienie pasztetowe

Kto powiedział, że pasztet nadaje się tylko do chleba? Doskonale sprawdza się także jako przekąska, a nawet danie. Pasztet może stanowić nadzienie, wystarczy, że owiniemy go w ciasto francuskie. Możemy przygotować go sami, jednak jest to zajęcie bardzo czasochłonne, szczególnie jeśli chcemy jeszcze później zapiekać go w cieście. Warto więc wiedzieć, że pyszny gotowy pasztet drobiowo-wieprzowy Naturrino ma w swojej ofercie Sokołów. Pieczony jest w tradycyjny sposób z najlepszej jakości mięsa, dlatego smakuje jak ten domowy. Doprawiony jest pieprzem białym i ziołowym, kolendrą, majerankiem i prażoną cebulką. Ma też czysty skład - bez zbędnych dodatków i sztucznych konserwantów. Aby przygotować nadzienie wystarczy podsmażyć cebulę i pieczarki, ułożyć je na cieście francuskim, a następnie na nie położyć pasztet. Całość przykrywamy naciętymi paskami ciasta francuskiego w taki sposób, by tworzyły warkocz. Z wierzchu smarujemy je białkiem. Układamy danie na blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Nadzienie z pora i ziemniaków

Reklama

To nadzienie jest banalnie proste, dlatego wykonamy je samodzielnie w domu. Wystarczy ugotować ziemniakii drobno posiekany por z czosnkiem, tymiankiem i miodem. To wszystko mieszamy z tłuczonymi ziemniakami, doprawiamy musztardą i pieprzem. Na koniec wbijamy całe jajko oraz dodajemy pokrojony w drobną kostkę żółty ser. Nadzienie jest gotowe w mniej niż pół godziny. Taki farsz idealnie nadaje się do pieczonych pierożków. Przekąska pasuje do wigilijnego barszczu.

Pasta warzywna z ciecierzycą

Jeśli chcemy przyrządzić danie jarskie, jako farsz świetnie będzie smakowała pasta z ciecierzycy. Doskonale sprawdzi się na co dzień jako nadzienie do ziemniaków czy cukinii, ale również do świątecznych dań, na przykład krokietów. Pastę możemy kupić gotową, ale zwracajmy uwagę na składy. Dobrym produktem jest pasta warzywna z ciecierzycy linii Z gruntu dobre. Produkt nie zawiera konserwantów ani glutenu, a w jego składzie znajdziemy jedynie naturalne składniki, oprócz ciecierzycy zawiera m.in. cukinię, suszone pomidory, cebulę i szczypiorek. Jak przyrządzić jarskie krokiety? Najpierw musimy usmażyć naleśniki, a gdy jeszcze będą ciepłe, smarujemy je grubo pastą z ciecierzycy, potem zwijamy w rulonik w taki sposób, by krawędzie z obydwu stron znalazły się w środku krokieta. Następnie obtaczamy naleśnik w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.

Farsz z grzybów i kapusty

Na koniec proponujemy tradycyjne nadzienie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dania z grzybami i kapustą. Najpierw musimy zalać suszone grzyby wodą i odstawić je na kilka godzin do namoczenia. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez około 20 minut. Wywaru nie wylewamy, gdyż będzie nam potrzebny do gotowania kapusty. Gdy grzyby już zmiękną, drobno je kroimy. Kapusta, którą dodajemy do tego farszu, musi być ukiszona, możemy kupić ją w sklepie lub sięgnąć do własnych zapasów. Płuczemy ją i dokładnie odciskamy nadmiar soku. Następnie drobno ją siekamy i gotujemy przez godzinę w wywarze z grzybów. W tym czasie obieramy i smażymy cebulę. Gdy kapusta będzie gotowa, łączymy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i solą. Takim farszem możemy nadziać paszteciki z ciasta drożdżowego. 

 

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama