Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit, M. Raman, A. Sirounis, J. Shrubsole
Prebiotyki to błonnik pokarmowy, który nie ulega strawieniu. Po spożyciu oddziałują w odpowiedni sposób na strukturę bakteryjną jelit. Są zawarte głównie w produktach takich jak: czosnek, por, szparagi, cebula i korzeń cykorii. Probiotyki to z kolei żywe bakterie, które po spożyciu odpowiednio zmieniają mikrobiom jelitowy, działając na naszą korzyść. Więcej o nich przeczytasz w książce "Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit".
Odkryj siłę swoich jelit! Pokonaj stres i choroby!
Wirusy, bakterie, smog, stres, antybiotyki i zła dieta sprawiają, że równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniu. To zaś prowadzi do otyłości i innych problemów zdrowotnych, takich jak infekcje wirusowe i ogólne osłabienie odporności. Co ważne, coraz więcej badań potwierdza związek między dietą, stanem jelit a depresją.
Nieocenioną rolę w ochronie naszego organizmu pełnią prebiotyki i probiotyki. Czym są? Jak skutecznie je dobrać i wprowadzić do diety? Które najlepiej działają w postaci naturalnej, a które należy suplementować?
- Wprowadź proste nawyki, które radykalnie zmienią twoje życie
- Zacznij prowadzić tygodniowy dziennik żywieniowy
- Naucz się odpowiedniej suplementacji witamin i mikroelementów
- Zacznij już dziś i małymi krokami wzmocnij odporność swojego organizmu
Książka zawiera kompletny plan odbudowy jelit oraz przepisy na pyszne, proste pro- i prebiotyczne dania pełne warzyw. Dzięki nim pozbędziesz się zbędnych kilogramów, zwalczysz wirusy i infekcje, a przede wszystkim zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.