Superkoktajle dla zdrowia i urody, Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Po wspaniałym sukcesie serii trzech książek Koktajle, dla zdrowia i urody Katarzyna Błażejewska-Stuhr postanowiła zaserwować przepisy na zdrowe koktajle z superfoods. Czyli produktów o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe

"Superkoktajle" to przede wszystkim zestaw smakowitych i najzdrowszych przepisów na koktajle, ale też źródło inspiracji do tworzenia własnych superkompozycji. Książka uświadamia, jak wiele produktów typu superfoods polskiego pochodzenia jest dostępnych dokoła nas, na co dzień. Czas zacząć z tej wiedzy korzystać dla własnego superzdrowia!

Superfoods nadal mocno kojarzą się z produktami egzotycznymi i trudno dostępnymi, takimi jak jagody goji, komosa ryżowa, spirulina lub chlorella. Są cenione, jako produkty o najwyższej zawartości antyoksydantów, błonnika, minerałów, właściwości przyspieszających metabolizm, oczyszczających i wielu innych wartości.

Tymczasem, niewielu zdaje sobie sprawę jak wiele składników zaliczających się do grupy superfoods jest wokół nas. W Superkoktajlach znajduje się lista produktów polskiego pochodzenia, które można bez problemu znaleźć w lokalnych sklepach.

Z Katarzyną Błażejewską-Stuhr może być tylko pysznie!

Osiągnięcie statusu bestsellerów dotychczas wydanych trzech książek o koktajlach dowodzi, że związek zdrowia i smakowitości jest czymś czego wszyscy poszukują. Myśląc o polskich superfoods, jako składnikach koktajli, łatwo można pominąć takie produkty jak jarmuż, burak, czy kapusta. Trudno wyobrazić sobie pyszny koktajl stworzony na bazie takich warzyw. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, po serii książek Koktajle przeszła na kolejny poziom zaawansowania. Tworząc Superkoktajle, czyli kompozycje składników o największej ilości wartości odżywczych, utrzymała wysoko zawieszoną przez siebie poprzeczkę walorów smakowych. Nowe przepisy są superzdrowe i superpyszne. Superkoktajle Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to dbałość o zdrowie i dostarczanie prawdziwej feerii smaków swojemu podniebieniu.

Wśród superskładników owocowych koktajli, znajdziemy m.in. aronię, jagody, żurawinę, imbir, gruszkę, jeżyny a także warzywa. Bazą niektórych koktajli jest mleko roślinne. Autorka podaje rozwiązania jak niedużym nakładem pracy mieć mleko z orzechów laskowych, kokosowe lub żytnie zawsze pod ręką.

Superkoktajle są uporządkowane za pomocą dziesięciu rozdziałów, każdy dotyczy innej grupy składników bazowych koktajli. Przygoda zaczyna się od rozdziału Superjagody, poświęconego koktajlom z roślin jagodowych. Zaliczają się do nich: aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych. Najważniejsze właściwości tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, minerałów i silne działanie przeciwutleniające. Wysokie spożycie roślin jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć i logiczne myślenie. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę grają nasiona i zboża. Czwarty i piąty rozdział podaje zbiory przepisów na bazie ziół i warzyw liściastych. Ostrych wrażeń zmysłowych dostarczy rozdział szósty zatytułowany Supershot, czyli jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, miętę i wiele innych. Kolejne rozdziały składają się z przepisów na bazie kolorowych owoców i warzyw: superczerwonych, superpomarańczowych, superbiałych i superzielonych.

Nie zabraknie efektu zaskoczenia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, jako dietetyczka i doświadczona autorka książek ma do przekazania szereg ciekawostek dietetycznych. Każdy rozdział poprzedzony jest opisem najważniejszych właściwości składników bazowych, jakich dotyczy, każdy przepis wzbogacony kolejnymi ciekawostkami. Można się z nich dowiedzieć, że spożywanie wiśni podnosi wydajność snu, czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, a papryczka chili na kilka godzin przyspiesza metabolizm o 25-30%.

Superkoktajle powstały z myślą o "upłynnieniu" cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem - jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata - mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas