Tarta z gruszką
Składniki na 8 porcji: 30 dag mąki, 20 dag masła,10 dag cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Nadzienie: 80 dag twardych gruszek, szklanka słodkiej śmietanki 18%, 20 dag serka homogenizowanego, 20 dag cukru, łyżeczka skórki z cytryny, 4 jajka, 4 łyżki płatków migdałowych, tłuszcz i tarta bułka do formy, listki mięty lub melisy oraz maliny do dekoracji.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Pieczemy 15 minut w formie do tart w temperaturze 200 stopni.
Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanową. Układamy gruszki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 40 min w temp. 180 stopni. Zimne ciasto dekorujemy.