Bohater „paragonów grozy”. Gofry jak znad morza zrobisz sam w domu!

Nad morzem kosztują krocie, ich domowy odpowiednik będzie o wiele tańszy. Gofry to jeden z przysmaków nieodłącznie kojarzący się z wakacjami. Jednak tegoroczne ceny mogą nie tylko przyprawić o zawrót głowy, ale i skuteczne zniechęcić do zakupu. Bohatera „paragonów grozy” można zrobić samodzielnie w domu. Prezentujemy prosty i sprawdzony przepis, a przy okazji odpowiadamy na najczęstsze pytania dotyczące przygotowania gofrów w domu.

Domowe gofry to coś pysznego! Przedstawiamy sprawdzone i proste przepisy
Domowe gofry to coś pysznego! Przedstawiamy sprawdzone i proste przepisy123RF/PICSEL

Gofry to bez wątpienia hit każdych wakacji. Z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami i innymi coraz bardziej wymyślnymi dekoracjami staje się prawdziwym przysmakiem. Lubimy się nimi delektować zwłaszcza nad morzem, gdzie ostatnio nie tylko ich wybór, ale i ceny przyprawiają o zawrót głowy. To znad morza najczęściej pochodzą słynne "paragony grozy".

Ile kosztują gofry nad polskim morzem? "Ceny zależą od lokalizacji, drożej w centrum"

Ceny gofrów nad polskim morzem mogą przyprawić o zawrót głowy. Ceny za gofra bez dodatków zaczynają się nawet od 8 zł
Ceny gofrów nad polskim morzem mogą przyprawić o zawrót głowy. Ceny za gofra bez dodatków zaczynają się nawet od 8 zł123RF/PICSEL

Ile kosztują gofry nad morzem? Ceny posiłków są zależne od tego, gdzie zlokalizowane są gastronomiczne obiekty. Jak informował "Dziennik Bałtycki", przy trójmiejskich molach za suchego gofra zapłacimy 8 zł. Za każdy dodatek trzeba dodatkowo dopłacić - za puder dodatkową złotówkę, a polewę - 3 zł. O wiele drożej wychodzi zakup gofra z bitą śmietaną lub owocami. Ich koszt to już wydatek rzędu 4-6 zł więcej.

Ceny gofrów mogą "zwalać z nóg" również w Kołobrzegu. I rzeczywiście, tutaj ich cena zależna jest od miejsca, w którym są sprzedawane.

- Ceny zależą od lokalizacji. W Kołobrzegu w rejonie zachodniej plaży gofry kosztowały 8,50 zł z cukrem pudrem. Natomiast jeśli miało się ochotę na inne dodatki, to trzeba było zapłacić więcej. Gofry ze śmietaną i owocami kosztowały tam 16 zł. O wiele drożej było w centrum Kołobrzegu. Widziałam, że w niektórych miejscach gofry ze wszystkimi dodatkami kosztowały nawet 25 - 26 zł - mówi nam pani Małgorzata, która spędzała w lipcu wakacje nad polskim morzem.

Gofry w domu. Jak je zrobić?

Domowe gofry? Coś pysznego!
Domowe gofry? Coś pysznego!123RF/PICSEL

Dlatego też w czasach, gdy ceny przyprawiają o zawrót głowy, warto samemu sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. Przygotowanie gofrów w domu jest niezwykle proste. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszne i chrupiące gofry. Prezentujemy jeden z najprostszych przepisów. Przygotowane według niego gofry sprawdzą się jako wyjątkowy deser czy po prostu słodka przekąska w środku dnia. I co ważne - będą smakować jak znad morza!

Gofry jak znad morza. Przepis na domowe gofry

Przygotowanie domowych gofrów jest prostsze niż myślisz. Będą smakować jak te znad morza
Przygotowanie domowych gofrów jest prostsze niż myślisz. Będą smakować jak te znad morza123RF/PICSEL

Gofry, które zawsze wychodzą i smakują jak te kupowane w budce gastronomicznej? Poniższy przepis również sprawdzi się doskonale w naszych kulinarnych podbojach. Gofry będą złociste, chrupiące i aż żal będzie ich nie spróbować.

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mleko, wodę i olej,
  2. Zmiksuj powyższe składniki i wsyp do nich mąkę z proszkiem do pieczenia,
  3. Ubij białko na sztywno i dodaj do ciasta. Mieszaj delikatnie do momentu połączenia się składników,
  4. Posmaruj gofrownicę tłuszczem i rozgrzej. Pamiętaj, że chrupkość gofrów zależy od urządzenia - im większa moc, tym lepiej,
  5. Nałóż porcję ciasta i piecz ok. 4-5 minut, aż uzyska złotą barwę.
  6. Gotowe! Gofry udekoruj ulubionymi dodatkami takimi jak cukier puder, bita śmietana czy masło orzechowe. Smacznego!

Domowe gofry - garść cennych wskazówek

Co zrobić, aby domowe gofry były chrupiące i smakowały wyśmienicie? Znamy kilka sposobów
Co zrobić, aby domowe gofry były chrupiące i smakowały wyśmienicie? Znamy kilka sposobów123RF/PICSEL

A teraz czas na garść cennych wskazówek dotyczących domowych gofrów. Triki mogą okazać się przydatne, a dzięki nim nasze gofry będą smakowały i wyglądały jak z bajki! Odpowiadamy na najczęściej pojawiające się w sieci nurtujące pytania.

  • Z czego robi się gofry? Z jakiej mąki można je zrobić? Do gofrów, które mają być delikatne i chrupiące, najlepiej wykorzystać lekką mąkę tortową. Zmielona, przesiana, jasna i mniej lepiąca od innych sprawi, że zrobiony przez nas deser będzie smakował wyśmienicie.
  • W czym upiec gofry, jeśli nie mamy gofrownicy? Rozwiążmy zatem kolejny dylemat. Okazuje się, że do ich przygotowania wystarczy zwykła patelnia. Oczywiście będą wyglądały raczej jak placki, ale smakować będą nadal wybornie! Do pieczenia gofrów sprawdzi się również patelnia grillowa, która dzięki charakterystycznym wgłębieniom nada im kształt bardziej zbliżony do tradycyjnego. Na patelnię wystarczy wlać odrobinę tłuszczu, a gdy już będzie rozgrzany, usmażyć z obu stron do momentu uzyskania złocistej barwy.
  • W jakiej temperaturze pieczemy gofry? Jeśli przygotowujemy nasz deser w gofrownicy, to odpowiednia temperatura wynosi 190 stopni. Jeżeli ustawimy niższą, będą w środku surowe, a wyższa sprawi, że będą miejscami przypalone.
  • Jak zrobić chrupiące gofry? Wszystko zależy od... oleju. Przede wszystkim staraj się nie wylewać zbyt dużych jego ilości na gofrownicę. Jeśli tak się zdarzy, to nasze gofry raczej chrupiące nie będą. O wiele lepiej jest zanurzyć pędzelek w oleju i posmarować gofrownicę.
  • Gofry jak znad morza. Jak je zrobić? Warto wypróbować polecany przez nas przepis i nie przesadzać z ilością oleju na gofrownicy. Co jeszcze można zrobić, aby gofry były bardziej chrupiące? Kluczem jest tutaj idealne ciasto. Jajka dodawane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, nie otwieraj gofrownicy w trakcie smażenia, gofry studź na kratce do studzenia, co pozwoli uniknąć "gumowej" konsystencji. Co zrobić, gdy gofry są miękkie? Warto wiedzieć, że jeśli moc gofrownicy ma mniej niż 1000 W, gofry mogą wychodzić miękkie, bo ciasto w takim urządzeniu raczej się gotuje niż piecze. Dlatego warto sięgnąć po gofrownice od 1300 W, dzięki czemu uzyskamy wymarzony efekt.
  • Co zrobić, aby gofry nie przyklejały się do gofrownicy? Pierwsza sprawa: odpowiednia mąka. Druga: aby gofry nie przywierały i nie przyklejały się do gofrownicy, warto zainwestować w odpowiednią gofrownicę. Najlepsze modele to takie z wymiennymi płytkami, które mają powłoki nieprzywierające, np. teflon. To znacznie ułatwi smażenie idealnych gofrów i ułatwi mycie gofrownicy.
  • Gofry, które się nie przyklejają. Jak je zrobić? Sprawa jest prosta. Jeśli gofry przyklejają się do gofrownicy, zapewne do przyrządzenia masy używasz mąki pszennej, która zawiera gluten. W trakcie obróbki termicznej zamienia się on w karbonizat, przez co przykleja się do płyty gofrownicy. W trakcie przygotowywania gofrów uważajmy również na to, czy nie dodajemy do nich zbyt dużo cukru.

***

Zobacz również: 

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas