Gofry: Łatwy, szybki i pyszny deser

Domowe gofry to chrupiące wafle, które robimy w gofrownicy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzieci uwielbiają domowe gofry podane z bitą śmietaną, owocami i konfiturą.

Gofry to pyszny deser na każdą okazję
Gofry to pyszny deser na każdą okazjęINTERIA.PL

Składniki

  • 320 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka cukru

Domowe gofry - przygotowanie

1. Jajka ubić za pomocą trzepaczki aż masa lekko zgęstnieje i zmieni kolor. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość wymieszać szybko na gładką masę.

2. Rozgrzać gofrownicę, nakładać porcje ciasta i piec do zarumienienia, przy mocy 1200 W około 7 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać urządzenia.

3. Domowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami np.: bitą śmietaną, owocami, konfiturą, cukrem pudrem.

Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź inne przepisy na desery:

Zobacz też:

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?