Gofry: Łatwy, szybki i pyszny deser
Domowe gofry to chrupiące wafle, które robimy w gofrownicy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzieci uwielbiają domowe gofry podane z bitą śmietaną, owocami i konfiturą.

Składniki
- 320 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka cukru
Domowe gofry - przygotowanie
1. Jajka ubić za pomocą trzepaczki aż masa lekko zgęstnieje i zmieni kolor. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość wymieszać szybko na gładką masę.
2. Rozgrzać gofrownicę, nakładać porcje ciasta i piec do zarumienienia, przy mocy 1200 W około 7 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać urządzenia.
3. Domowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami np.: bitą śmietaną, owocami, konfiturą, cukrem pudrem.
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź inne przepisy na desery:
Zobacz też: