Ciasto z orzechami

Aktualizacja

Ciasto z orzechami jest pyszne, aż ślinka leci. Gwarantujemy, że oczaruje zaproszonych gości. Ciasto orzechowe ze śmietankową kołderką jest prostsze, niż myślisz. A przy tym efektowne.

Ciasto orzechowe z puszystą pianką
Ciasto orzechowe z puszystą pianką123RF/PICSEL

Ciasto orzechowe - przygotowanie

1. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno z dodatkiem soli. W trakcie dosypuj porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

2. Dosypuj orzechy, masę mieszaj szpatułką.

3. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

4. Piankę przygotuj mieszając żółtka z cukrem. Wstaw miskę do garnka z gotującą się wodą. Masa w kąpieli wodnej powinna gęstnieć. Potem odstaw ją do wystudzenia. 

5. Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. 

6. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj jajka, żelatynę i zmiksuj. Nałóż ją na ciasto, zostaw do wystudzenia. Możesz górę ciasta posypać orzechami lub rodzynkami.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta i desery:


Zobacz także:

"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas