Sernik limonkowy

Masło stop. Biszkopty pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy.

Składniki na 12 porcji:

  • 40 dag truskawek
  • 20 dag biszkoptów
  • 1 limonka
  • 12 dag masła
  • 50 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Masło stop. Biszkopty pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy.

2. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Limonkę polej wrzącą wodą, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok z limonki dodaj do serka. Dołóż cukier puder, całość dokładnie utrzyj.

3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem z limonką. Masę serową ostrożnie połącz z żelatyną. Wylej na przygotwany spód. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

4. Galaretkę rozpuść według przepisu. Truskawki umyj, oczyść, potnij na kawałeczki. Ułóż na masie serowej. Owoce zalej tężejącą galaretką. Schładzaj 3 godziny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje