Cygara z czekoladą

Z poranną kawą smakuje najlepiej!

Składniki

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 10 dag serka homogenizowanego
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Składniki - dodatkowo

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1/2 szkl. kremu czekoladowego
  • gotowa posypka czekoladowa
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże drobniutko pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę z solą przesiej przez sitko. Schłodzone masło posiekaj nożem i połącz z mą- ką. Dodaj śmietanę, żółtka, serek i cukier puder. Zagnieć, wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. 

2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na kilka minut, by stało się bardziej plastyczne i dało się łatwiej formować. Podziel je na 2 równe części, każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój na trójkąty (jak tort). Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż pergaminem. 

3. Czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzej krem czekoladowy. Posmaruj nim każdy trójkąt. Posyp je czekoladą i zwiń, formując rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15-18 minut. Jeszcze gorące udekoruj posypką albo startą na grube wiórki czekoladą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje