Edamame. Co to jest i jakie ma właściwości?

Edamame jest bardzo popularną przystawką przede wszystkim w kuchni japońskiej. Czym jest edamame? To niedojrzałe zielone nasiona soi. Są coraz bardziej popularne w naszych restauracjach i sklepach. Chcesz wiedzieć, jak je przyrządzić? Sprawdź.

Edamame jest popularną przekąską w kuchni japońskiej
Edamame jest popularną przekąską w kuchni japońskiej123RF/PICSEL

Edamame, czasem nazywane zieloną soją, to niedojrzałe zielone nasiona soi, które są schowane w łupinach - twardych, zielonych strączkach. W wyglądzie i smaku mogą przypominać nieco nasz rodzimy zielony groszek, nasiona są jednak bardziej podłużne, podobne do fasolek.

Jak jeść edamame? Jak smakuje?

Edamame spożywa się ugotowane, najczęściej posypane solą i sezamem. W takiej postaci jest bardzo popularną przystawką i przekąską, na którą można natknąć się w coraz większej liczbie restauracji kuchni dalekowschodniej. Jak zrobić edamame w domu? To naprawdę proste - wystarczy gotować strąki przez około pięć minut. Można je jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do innych potraw lub do sałatki albo samodzielnie.

Jak smakuje edamame? Przez wielu uważane jest za bardzo smaczne - dość słodkie, ma delikatną i przyjemną konsystencję.

Edamame - wartości odżywcze

Edamame jest nie tylko smaczne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Jest niskokaloryczne - szklanka ugotowanego edamame to mniej niż 200 kalorii! Przy tym zapewnia mniej więcej jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na błonnik i białko.

Edamame ma bardzo przyjemny smak
Edamame ma bardzo przyjemny smakPicsel123RF/PICSEL

Edamame zawiera także mnóstwo witamin, mikroelementów i składników mineralnych, jak chociażby witaminy B1, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, witaminy K, kwasu foliowego i manganu. Edamame ma również izoflawony, związki fitochemiczne i związki aktywne. Co więcej, jest doskonałym źródem wielonienasyconych tłuszczów omega-3 i omega-6. To prawdziwa kopalnia wartościowych składników dla organizmu!

Przeczytaj też:

Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory

Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?

Przepis na pizzę: Przez te siedem błędów może się nie udać

* * *

Zobacz więcej:

Akcja „Burek sam nie poprosi o pomoc” materiał partnera
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas